top of page

West coast swing zenék 3: számolás west coast swing órákon

A számolás segít, amikor új figurákat tanulsz, amikor dolgozol a nagyobb zenei egységek táncolásán, amikor koreográfiát tanulsz, és a mindennapi west coast swing óra elengedhetetlen eszköze is.

A számok mindig az ütéseket helyettesítik. És a számok a zenék felépítését tükrözik, amikor zenét számolunk. De nézzük először a gyakrabban használt figuraszámolást, amikor a figura felépítéséhez igazodnak a számok!

Figuraszámolás

Az esetek túlnyomó többségében figurát szoktunk számolni west coast swing órákon. Amikor megtanultad életed egyik legelső figuráját, a sugar pusht, akkor a figurát számolta a tanár, azaz a figura ritmikáját hallottad.

1 2 3&4 5&6, azaz Egy két há és négy öt és hat

Később, amikor tanulsz egy 8 (ütésnél) számolásnál hosszabb figurát, akkor megint csak a figurát számolja a tanár. Például egy open tandem whippel összekötve 10 ütésig tart. Most nem számít, ha nem ismered ezt a figurát, a lényeg, hogy 10 számolásig tart.

1 2 3 4 5&6 7 8 9&10

Annak ellenére, hogy a zenei mondatok nyolc ütésig tartanak, egy hosszabb figuránál tovább szoktunk nyolcnál számolni. Így egyértelmű, hogy hol kezdődik, és hol ér véget az adott figura.

Amikor west coast swing órán tanulsz egy koreográfiát, akkor lehet figurákat számolni, ha az a fontosabb, hogy mi a figurák sorrendje. De hasznos lehet a zeneszámolás is!

west coast swing óra zene számolás

Zeneszámolás

Ha szeretnénk tudni, hogy éppen hol járunk a zenében egy koreográfiában, akkor szoktunk zenét számolni. Zeneszámolásnál nyolcasokat számolunk, mivel így épülnek fel a zenék.

1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8 1 2 3 4 5 6 7 8...stb

Vegyük az előző open tandemből a whip figuránkat, ami 10 számolásig tartott, és rakjunk utána egy sugar pusht is, ami 6 számolás, így pont (10+6=) 2*8-ig fogunk táncolni. Ebben a kis mini  koreográfiában így számolnánk zenét:

1 2 3 4 5&6 7 8

1&2 3 4 5&6 7&8 (Az aláhúzott rész a sugar push)

Ez nagyon zavaró lehet, ha először hallasz ilyen számolást, de ne feledd, hogy ilyenkor is hallhatod a figurák ritmikáját. Teljesen mindegy, hogy azt hallod egy sugar pushnál, hogy 1 2 3&4 5&6, vagy azt, hogy 3 4 5&6 7&8, mert tudod, hogy minden szóra egyet kell lépni (a számokra és az &-ekre is).

Nyolcasok számolása

Még tovább bonyolítja a helyzetet, amikor a nyolcasokat is számoljunk zeneszámolásnál. Hiszen nem csak azt akarjuk tudni, hogy mikor van vége a nyolcasnak, de azt is, hogy hányadik nyolcasnál tartunk. Ez kapóra jöhet, hogy megtaláljuk a nagy zenei részek végét!

A nyolcasnak az egyét szoktuk behelyettesíteni azzal, hogy hányadik nyolcasban tartunk:

1 2 3 4 5 6 7 8 2 2 3 4 5 6 7 8 3 2 3 4 5 6 7 8 4 2 3 4 5 6 7 8

És itt jönne a következő nagy zenei rész, ha egy szokványos felépítésű populáris zenéről beszélünk.

Hangutánzó szavak

És ha a számokból már elegünk van, akkor mondhatunk tulajdonképpen bármit!

west coast swing óra beatboxolva

bumm - csikk - csikk vagysub-pa-pa vagyhúúúúúúz és tszaaa! ...stb.

Ha ilyesmi hangutánzó szavakat hallasz west coast swing órán, akkor se lepődj meg! Ezek ugyanúgy, mint a számok, a zenét helyettesítik. Ha már jól megy egy figura, mozdulat, és nagyobb hangsúlyt akarunk fektetni a ritmikára, a lendületre, a mozdulat dinamikájára, akkor kapóra jöhetnek a hangutánzó szavak. Minden tanár kicsit más hangutánzó szavakat használ.

Vezényszavak

Vezényszavakkal akkor helyettesítjük a számokat, ha valamire fel akarjuk hívni a figyelmedet. Tegyük fel, hogy sok fiú nem érti a csoportban a sokadik próbára sem, hogy hol kell visszairányítani a lányt a whipben. A tanár ilyenkor hangsúlyozhatja azt a részt, amiről az előző pár percben magyarázott vezényszavakkal:

1 2 3&4 most fordulj 7&8. (most fordulj = 5 6)

west coast swing óra vezényszavakkal poénos kép

Továbbá gyakorló sornál, koreográfiánál is használunk vezényszavakat west coast swing órán. Ha még nem tudja a csoport a figurák sorrendjét, akkor a tanár helyettesítheti a figura utolsó két számolását a soron következő figura nevével. Például egy sugar push, underarm turn, whip gyakorló sornál:

5 6 sugar push! (beszámolás 5 6 7 8, de a 7 8-at a sugar push helyettesíti, hogy tudd mi jön!) 1 2 3&4 underarm turn!1 2 3&4 whip jön!


Végszó

Általában a figuraszámolást és vezényszavakat fogod a west coast swing órákon hallani, de most már azt is tudod, hogy mit jelent a többi számolás.

Ha követed ezt a cikksorozatot, akkor elméletben már egész sokat tudsz a zenékről: ütések, ütem, nyolcasok, nagy zenei részek, zenék felépítése és a ritkábban használt számolásoktól sem fogsz zavarba jönni már west coast swing órákon. A következő részben pedig megnézzük, hogy mi történik az ütések között!

Comments


bottom of page