top of page

West coast swing zenék 4: az ütések között - rolling count és straight count

Képzelj el egy zenét, amiben csak leütések és felütések vannak. Az énekes pont egy szót énekel minden ütésre, a dallam és a basszus is ezt követi. Egy ilyen zene végighallgatása halálra untatna rövid időn belül. Olyan lenne, mint egy végtelen menetelés.

Szerencsére nem ilyen zenékre táncolunk west coast swinget. A basszus, a dallam, a szöveg mind adhatnak különböző ritmusokat. A különböző hangszerek hangjai elhúzódhatnak akár több ütésen keresztül is, vagy többször is megszólalhatnak egy ütésen belül. 

Most az alapján fogjuk két csoportba sorolni a zenéket, hogy hány részre van osztva egy ütés. Ha először hallasz ezekről a dolgokról, akkor olvass figyelmesen és kitartóan. A végére remélhetőleg minden világos lesz.

...és ha a végére sem világos, akkor jövő héten jön a videó.

A straight zenék

A zenék túlnyomó többségében, amire west coast swinget táncolunk, pont felezve vannak az ütések. Számolásban &-sel jelöljük az ütés felét:

1 & 2 & 3 & 4 & west coast swing számolás

Így két egyenlő részre osztunk be egy ütést.

Életed első west coast swing figurájában már találkozhattál az &-sel, hiszen minden alap figurában lépünk triplestepet (sugar push, left side pass, tuck turn, underarm turn, whip). A triplestep középső lépése a páratlan ütés utáni &-re esik:

Például egy sugar pushban: 1 2 3&4 5&6 (lép lép tri-ple-step tri-ple-step). Minden számra lépünk (beleértve az &-eket is).

Ha elővesszük a nagyítónkat és közelebbről megvizsgáljuk az ütéseket, akkor találhatunk hangokat az ütések és az &-ek között is. Ezeket a részeket “i”-vel és “a”-val szoktuk jelölni számolásnál:

1 i & a 2 i & a 3 i & a 4 i & a west coast swing számolás

Így egy ütést már négy egyenlő részre osztunk be.

Az “i”-ről és “a”-ról már sokkal kevésbé, illetve sokkal később fogsz hallani a west coast swing órán. Azért említem meg mégis, hogy jobban értsd a cikk hátralevő részét.

Zenékben szólalhatnak meg hangok ezeken túl is, de a west coast swing órán ezek a legkisebb egységek, amik szóba kerülhetnek, illetve amire lépünk.

Miért fontos ez nekünk táncosoknak?

Mert zenére táncolunk. Ha egy ütés pontosan két részre van osztva, akkor a triplestepedet is úgy akarod beosztani. Erről egy kicsit lejjebb bővebben.

A triolás zenékA blues zenészek gyakran csak három egyenlő részre osztanak egy ütést. Ezt hívják a zenészek nyelvén triolának, táncos nyelven pedig rolling countnak:

1 & a 2 & a 3 & a 4 & a west coast swing számolás

Így számolni csak triolás zenére tudsz, amik általában blues zenék. De nem minden blues triolás! És van triolás west coast swing zene, ami nem blues.

Hogy lépjek így triplestepet? Kicsit lejjebb!

Straight count vs rolling count összefoglalva

Mielőtt tovább megyünk, tisztázzuk még egyszer!

A zenék túlnyomó többsége amire west coast swinget táncolunk, straight, tehát így számolunk rá, ha az ütések és az &-ek közötti részeket is számolni akarjuk: 1 i & a …ez a straight count. Egy ütés négy egyenlő részre van osztva.

Egy-egy pop zene és sok blues zene pedig triolás: 1 & a ...ez a rolling count. Egy ütés három egyenlő részre van beosztva.

Vannak blues zenék, melyek nem triolásak. És habár ritkán, de léteznek pop zenék, melyek triolásak. 

Hova esik a triplestep középső lépése?

Triplestep straight zenében

A west coast swing nem tartozik a legegyszerűbb táncok közé, többek között azért, mert már az első figurákban lépünk triplestepet.

A triplestep középső lépését kezdő órákon pontosan két ütés közé szoktuk időzíteni az &-re, hiszen a zenéink 99%-a straight: 1 i & a 2 i & a.

Lépünk 1-re, &-re és 2-re. Az első két lépés pont fele olyan hosszú, mint a második. Gyors, gyors, lassú.

Akik viszont beleszeretnek és elmélyednek a west coast swingben, azok egy idő után hallani fogják, vagy megtanulják, hogy a triplestep középső lépése nem mindig félúton van két ütés között.

Attól még, hogy egy zene straight, nem feltétlenül kell pont félúton táncolnunk a triplestep második lépését. Zenétől függően lehet hangsúlyozni többféleképpen:

1. Pont félúton van a triplestep második lépése az első és a harmadik között. Ez a fentebb említett megszokott triplestep. 2. A triplestep első és második lépése gyorsan jön egymás után. 3. A triplestep második lépése nagyon közel kerül a harmadik lépéshez.

straight count west coast swing triplestep

Triplestep triolás zenékben

Amikor egy triolás (rolling count) zenére táncolsz, akkor a tri-ple-step középső lépését nem táncolhatod félúton a két ütés között, hiszen ott nincs semmi. Lépheted &-re, ami a leütéshez van közelebb, vagy lépheted az “a”-ra, ami a felütéshez van közelebb:

rolling count west coast swing triplestep

Triolás blues zenében szinte mindig az “a”-ra lépjük a triplestep második lépését. Tehát a tri-ple-step második lépése közelebb lesz a harmadikhoz: 1 & a 2 & a

Azért így lépjük, mert triolás blues zenékben az “a”-t szokták hangsúlyozni (egészen pontosan nem játsza a zenész az &-t). Ezt hívjuk shuffle vagy swung ritmusnak, ez adja a blues jellegzetes lüktetését.

A következő cikk kifejezetten a blues zenéről fog szólni!

Honnan tudod, hogy egy zene triolás vagy sem?

Ezt könnyebb elmagyarázni egy videóban. Jövő héten benne lesz! Addig is itt egy tipp: számolj rá a zenére 1 2 3-t, vagy 1 2 3 4-et az ütések közé. Ha az elsőt érzed “okésnak”, akkor triolás, ha a másodikat, akkor straight.

Triolás és straight west coast swing zenék: rolling count és straight count


Utószó

Ez sok matek volt összetömörítve egy rövid cikkbe. Ha most össze vagy zavarodva, ne aggódj! Könnyen lehet, hogy lexikális tudás nélkül is úgy léped a triplestepet, ahogy a zene diktálja.

Ha fél éve kezdtél el táncolni, vagy heti egyszer jársz a barátokkal/barátnőkkel west coast swing órára, akkor kérlek ne is foglalkozz ezzel még! Ne akard mostantól tökéletesen lépni a triplestepjeidet!  Élvezd a táncokat, mint eddig!

Ha már valaha hallottál ezekről a dolgokról, akkor remélem segített összefoglalni és tudatosítani ezt a témát.

Ha bármi kérdésed van, vagy nem értesz valamit, akkor feltétlenül írj kommentet és a videóban kiegészítem, letisztázom, ami nem világos.

Jövő héten jön a videós segítség!

Comments


bottom of page