top of page

West coast swing versenyek 2. rész

Kell-e mindenkinek versenyeznie? Érdemes-e versenyezned, ha jól táncolsz? Mit érdemes átgondolni életed első versenye előtt? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ a west coast swing versenyek cikksorozat második részében.


Versenyezned kell, ha jól táncolsz!? Vagy mégsem?

Bárki bármit mond, ne érezd a nyomást, hogy versenyezned kell, csak mert mindenki versenyez körülötted! Vagy mert azt mondják, hogy jó eredményeket érhetnél el. Vagy mert ha már eljöttem az eseményre, akkor versenyeznem kell. Miért kezdtél el táncolni? Hogy jó társaságban légy, jókat bulizz, ki tudd fejezni az érzéseidet a kedvenc zenéidre táncolva. Még nem hallottam olyanról, aki azért kezdett el táncolni, mert kupákat vagy pontokat akart gyűjteni.


Ha valamilyen kifejezést nem értesz ebben az írásban, akkor olvasd el a Versenyek cikksorozat első részét:

Életed első versenye...előtt

Nevezés megvolt. Haj belőve. Ruha kivasalva. Smink rendben. Sorakozó a bálterem előtti folyosón. Mély lélegzetek, kéz- és gyomorremegés. Talán már fél órával a köröd sorakozója előtt ott vársz, hogy le ne késd. Lassan megérkezik a köröd többi versenyzője is. Találkozol talán életedben először aznapi lehetséges táncpartnereiddel. Mindenki izeg-mozog körülötted. Erőltetett mosolyok, minden rendben lesz! A barátok bíztatják a sorakozó versenyzőket. Hallod a bálteremből a bemondót, hogy az utolsó zenéjét kapja az előtted táncoló kör. Még két perc. Bevonulsz a versenytársaiddal az előtérbe és már csak egy ajtó választ el a parkettől. Réseken át, vállak fölött, előtted állók között látod a tapsoló szurkolókat és a meghajláshoz készülő versenyzőket. Ahogy a parkettre lépsz, hirtelen minden élesebbnek és hangosabbnak tűnik...te jössz!

Állj! Melyik divízióban indultál? Newcomer vagy novice? Biztos jó helyen vagy?

A húsdaráló: novice

Uhh. Ez lehet kicsit erős, de néha így hívjuk a novice-t. Ez a kategória rendszerint a legnépesebb divízió. A newcomer csak ajánlott az újonc versenyzőknek, de ha valaki elsőre komolyra akarja venni a figurát, az indulhat egyből novice-ban. És sokszor így tesznek az emberek, hiszen a newcomerből úgysem kell “kijutni”, és ha már szerez az ember pontot, akkor az legyen novice pont. Aztán olyat is hallottam, hogy a barátok bíztatnak valakit, hogy “ugyan hagyd már a newcomert, simán novice-ba való vagy te!” És ez nagyon jól tud esni, de nem feltétlenül a legjobb tanács. Ha még életedben nem versenyeztél, akkor miért ne indulnál a legalacsonyabb szinten? Newcomerben olyanok ellen versenyezhetsz, akiknek hozzád hasonlóan nincs tapasztalatuk versenyzésben, és általában nem rég kezdték a west coast swinget. Ha te táncolsz már 1-2 éve, de még nem versenyeztél, akkor annál jobb esélyekkel pályázhatsz a dobogóra.


Még egy indok, amiért néhányan inkább novice-ban indulnak: “A novice táncosok jobbak, így valószínűbb, hogy jó párt kapok”. Persze, segít egy jobb pár, de ne feledd, hogy a bírók nem párokat juttatnak tovább döntő előtt, hanem leadereket és followereket külön-külön ponoznak! Ha kifogsz egy-egy ügyes partnert, az még nem fog feltétlenül továbbjuttatni. Egyébként meg okosabb, ha magadra fordítod a fókuszod és nem külső “segítséggel” próbálsz továbbjutni.

Mi szól még a newcomer mellett? Ahogy minden más divízióban, newcomerben is (általában) ingyen belépőt kapnak a helyezettek különböző rendezvényekre. Tehát sokkal-sokkal nagyobb eséllyel nyerhetsz itt egy belépőt egy west coast swing rendezvényre, mint novice-ban.

Tapasztalatszerzés

Életem első standard (versenytánc) versenyére úgy mentem el, hogy számtalan kosárlabda mérkőzést játszottam már, indultam többek között agresszív görkori versenyeken és west coast swingben is volt már némi versenytapasztalatom. Már voltam olyan helyzetben, hogy nézők előtt kellett versenyeznem. Már táncoltam is edzésen a fellépő ruhánkban a párommal. Több versenyszimuláción túl voltunk már. De az első igazi versenytapasztalatot nehéz előidézni. Oda kell figyelned, hogy mikor jön a ti kategóriátok, hol kell sorakozni, mikor szólítanak, hogyan vonulsz be, hogyan vezesd be a lányt. Bemutatkozz a másiknak egy jack and jill esetében? Mi van, ha leszakad a rajtszámod két szám között? Merre kell körbe sétálni két szám között? Sok-sok apróság, ami bár egyértelműnek tűnik és minden instrukciót meg is kapsz a helyszínen, illetve felkészülésnél az edződtől/tanárodtól, de mégis nagyon sok energiát vesz el az első alkalommal járó bizonytalanság. Érkezz a versenyre felkészülten! Versennyel kapcsolatos ötleteket és tanácsokat itt olvashatsz a West Coast Swing versenyek cikksorozat harmadik részében.

Comments


bottom of page