top of page

West coast swing illemtan 2. rész - bulik

Néha a fiúk követnek, néha a lányok vezetnek. Lányok csakúgy felkérhetik a fiúkat, mint fiúk a lányokat. Egy páros tánc, amibe akár beszállhat egy harmadik fél is!? Sok minden változik, de egy dolog örök, és maradjon is az: az egymás iránti tisztelet!


A felkérés

Ha szeretnél felkérni valakit egy táncra, akkor tedd azt a lehető legtermészetesebb módon! Odasétálsz hozzá, belenézel a szemébe, köszönsz, ha még nem találkoztál az illetővel aznap este, és megkérdezed: "Szia! Van kedved táncolni?" A "Szabad egy táncra?" vagy a "Táncolunk?" és egyéb variációk is tökéletesen helyénvalóak.


Fiúk! Sose ragadjátok meg a lány karját! Te ajánld fel a tiéd, és ha van kedve táncolni, odaadja majd a kezét!


Lányok! Ebben a táncban ti is felkérhetitek a fiúkat! Ez mindennapos a West Coast Swing bulikban.

Ha valakit jobban ismersz, akkor a felkérés megtörténhet néha szavak nélkül is. Összeakad a szemetek a parketten, egymásra mosolyogtok, elindultok egymás felé, félúton találkoztok, és már mehet is a tánc. Vagy csak rámosolyogsz, felajánlod a karodat, ő elkapja és már kísérheted is a tánctérre.


Röviden: Nézz a szemébe, mosolyogj, és kérdezd meg, hogy van-e kedve táncolni! És ne feledd: egy felkérés egy táncra szól!


Visszakérés

Ha valakivel nagyon jót táncoltál és van kedved még egyet táncolni, akkor megkérdezheted: "Van kedved még egyet táncolni?" Ne kérj még egy táncot kétszer! Ha az illető is nagyon élvezte, van energiája, és nem szeretne éppen másokkal táncolni, akkor ő fog kérni egy harmadikat is.


Lekérés

Ilyen nincs West Coast Swingben, hiszen a számoknak van eleje és vége, és egy felkérés egy táncra szól. Ha az egyik szám végén azt látod, hogy egy pár ottmarad a tánctéren, akkor nagy valószínűséggel táncolni akarnak még egyet. Ne vágj közbe! Várd meg, míg elkezdenek lesétálni a parkettről!


Tánc elutasítása

Ha valaki fájdalmat okozott, illetlenül viselkedett veled korábbi táncok alatt, akkor egészen nyugodtan, de udvariasan utasítsd el! Ne mentegetőzz, beszélj egyenesen! “Köszönöm, nem szeretnék!” Ha elég bátor vagy, akkor még ennél is jobb, ha megindoklod miért nem szeretnél táncolni az illetővel! Ha nem teszed meg egyből, akkor lehet, hogy ő fog rákérdezni, hiszen általában nem szoktunk így, indok nélkül elutasítani felkérést.


Ha éppen oxigénért küzdesz egy-két gyors szám után, inni vagy enni akarsz, fáj valamid, pihenni akarsz vagy bármi hasonló oka van, hogy elutasíts egy felkérést, akkor tedd azt egyenesen, őszintén és udvariasan.

"Most le kell ülnöm pihenni pár percre, de táncoljunk a következő lassú számra!"

"Köszönöm, de elfogyott az energiám mára, ma már nem táncolok."

"Most éppen melegítek a versenyre a párommal, de este mindenképpen táncoljunk!"

Ha elutasítasz valakit, tiszteld meg azzal, hogy nem kamu indokkal teszed azt!

Ha elutasítasz valakit, mert éppen nem alkalmas, de később tényleg szeretnél táncolni vele, illetve biztosan nem akarod, hogy félreértse az elutasítást, akkor az indoklás mellett mondd meg, hogy mikor lesz alkalmas az időpont számodra!

“..., de a következő gyorsabb zenére táncoljunk!”

“..., de a holnapi buliban táncoljunk mindenképpen!”

Ha egy felkérésedet udvariasan elutasítják, azt tartsd tiszteletben!

A tánc eleje

Slot iránya

Felkértél valakit táncolni, bekísérted a parkettre és közben valószínűleg elkezdődött a zene is. Mint tudjuk, a West Coast Swing egy "vonalas" tánc. Általában a fiú tér ki a lány elől, aki pedig egy egyenesen (a sloton) halad. A slot általában a terem hosszanti falával párhuzamos, de ez nem mindig igaz! Ha nem vagy biztos a slot irányában, csak vess egy pillantást a többi táncosra a parketten! Sose táncolj merőleges slotra, mert az balesetveszélyes!


Egymásra hangolódás

Általában zárt tartásban kezdjük a táncot, mivel így könnyebb egymásra hangolódni. Ne rohanj feltétlenül ki a zárt tartásból, adjatok egy kis időt magatoknak (2-4 ütem = 8-16 ütés), hogy ráhangolódjatok a zenére és egymásra!

És ha elkezdtetek táncolni, fiúk, ne daráljátok le az éppen legdúúúúrvább, vagy legújabb figuráitokat! Lányok, először kapcsolat, egymásra hangolódás, aztán jöhet az összes styling és lábvari! Sose baj, ha megpróbáljuk az új figuráinkat és díszítéseinket letáncolni buliban. Az se baj, ha elrontjuk! Az viszont nem szerencsés, ha ezzel kezdjük a táncot, feláldozva ezzel az egymásra hangolódást és egy kellemes tánc lehetőségét!


Tánc közben

Vigyázz a partneredre!

Vannak figurák, amik nem a buliba valók. Ilyenek az emelések. Vannak figurák, amik elmennek egy levegősebb parketten, de abszolút őrültség lenne egy sűrű parketten letáncolni azokat. Ilyenek például a nagy rondék, az egylábas forgások, vagy az óriási körkörös figurák.


Floorcraft, azaz urald a táncodat!

Válaszd ki a figuráidat és díszítéseidet úgy, hogy elférj vele az adott parketten. Míg egy ritkább tánctéren bármi elfér, a zsúfoltabb parkettre nem valók a nagyobb területet igénylő mozdulatok.


Az ütközések elkerülése elsősorban a leader (aki vezet a táncban) feladata, hiszen leginkább ő képes meghatározni a tánc méretét, sebességét és dinamikáját. Megeshet, hogy egy másik pár bevág a leader háta mögé, aki az első hátra lépéssel rá is lépne a másik párra, amit csak a follower (aki követ táncban) láthat. Ebben az esetben természetesen a follower tartsa vissza a leadert az ütközés elkerülése érdekében!

Vigyázzunk egymásra és saját partnerünkön túl a parketten közelünkben táncolókra is!

Vigyázz, hogy hova nyúlsz!

Megesik, hogy kicsit lejjebb vagy följebb nyúlunk, vagy kicsit jobban berotál a lány zárt tartásban és olyan helyre kerül a fiú keze, ahova nem kéne. Ebben az esetben illik elnézést kérni! Ha többször megesett veled már ez egy figurában, akkor érdemes átgondolni, mit kéne változtatni! Nehogy azt gondolja a párod, hogy szándékosan tapizod!


Lányok! Ha folyton hozzád ér a fiú olyan helyen, ahol nem kéne (és zavar), de nem szándékosan teszi és nem is veszi észre, akkor egészen nyugodtan említsd meg ezt a tánc végén! "Tánc közben többször kellemetlenül éreztem magam, mert xy figurában hozzáértél a mellemhez, tudom, hogy nem szándékosan, de gondoltam kitalálhatnánk miért történt!"


Ilyen talán a magyar közösségben még nem fordult elő, de fontos megemlíteni! Ne tapizz! A lányok úgyis tudják, hogy véletlenül, vagy tudatosan nyúlkálsz a nem illő helyekre!


A tánc vége

Köszönd meg!

A tánc végén köszönd meg partnerednek a táncot, még ha nem is volt életed legnagyobb élménye! Ha élvezted a táncot, akkor feltétlenül tedd szóvá! "Köszi, élmény volt ez a tánc!" "Köszi, ez a tánc volt az est fénypontja nekem!"

Ha valami kifejezetten tetszett a táncban, akkor azt fogalmazd meg konkrétan! Csak sose kamuzz, és lehetőleg ne ömlengj! Továbbá ilyenkor van lehetőséged visszakérni az illetőt még egy táncra, ahogy feljebb már említettem.


Le kell kísérni a lányt a parkettről?

Ez trükkös. Könnyen lehet, hogy mindketten folytatnátok a táncot valaki mással, aki szintén éppen most fejezte be az előző táncot mellettetek. Lehet, hogy valaki elkap még a parketten, hogy táncoljatok. Ilyenkor semmi szükség nincs rá, hogy elkísérd a parkett szélére és közben megvárasd az új partneredet. Ebben az esetben inkább az új partnered érezné rosszul magát egymagában álldogálva, míg vissza nem érsz. Ha megköszönöd a táncot és elindulsz a parkett széle felé, de közben felkérnek, vagy elindulsz valakit felkérni, az teljesen rendben van.


West Coast Swing bulikban általában

Ne oktass buliban sem!

Ne oktass buliban! Ne osztogass jó tanácsokat a tánccal kapcsolatban! Ne javítsd ki a másik "hibáit". Ne tedd szóvá, ha nem úgy táncol a másik, mint ahogy az neked tetszik! Ha csak kényelmetlen valami, mert a partnered nem olyan magas szintű technikailag, azt ne tedd szóvá! Például túl hamar irányít vissza vagy nem enged bele eléggé egye nyújtásba.

Ha fizikai fájdalmat vagy erős diszkomfortot okoz a partnered, azt viszont azonnal tedd szóvá lehetőleg udvariasan!

Például ha túl erősen szorítja a kezedet a másik: "Tudnál lágyabban vezetni kérlek, mert fáj a kezem!"

Ha nem akar/képes változtatni, akkor ne táncolj vele többet! Sérülést ne kockáztass udvariasságból!


Tiszteld a parkettet és többi táncost!

A magyar West Coast Swing bulikban általában nincsen működő bár, így mindenki hozhatja a saját üdítőjét és ennivalóját. Ha olyan buliba mész, ahol van működő bár, ott általában nem szeretik a hozott ételt, italt. Ügyelj arra, hogy a parketten ne fogyassz se ételt, se italt! Ne hagyd a poharad a parkett szélén!

A tánctérre ne lépj utcai cipővel! Se a parkettnek, se a térdednek nem tesz jót! Ne tedd le a vizes esernyődet, cipődet olyan helyre, ahol táncosok járkálnak, mert a tánccipő talpa beszívja a nedvességet és tapadni fog!


Váltópóló

Évszaktól függetlenül hozz magaddal váltópólót, főleg, ha izzadós vagy. Kellemetlen hozzányúlni egy izzadtságban tocsogó ruhadarabhoz. Ha munka után mész vagy egész nap workshopokon vettél részt, akkor ne felejts el tusolni, dezodort használni, és tiszta felsőt venni buli előtt!


Mentolos cukorka

Jobb, mint a rágó, mert ugyanúgy kellemes leheletet biztosít, csökkenti a parketten történő halálos kimenetelű balesetek számát, és akár még a torkodat is tisztítja!

Ha dohányzol, érdemes mentolos cukorkát használni minden cigi után, hiszen rendkívül erős szagod lesz, amit a nemdohányosok még kevésbé tudnak tolerálni, mint a dohányosok. És a táncos közösség nagy része nem dohányzik. Ha bevágtál egy pofa sört vagy egy kolbászos szenyát, akkor is nyomj egy mentolos cukorkát!


Videózás, fotózás

Ne fotózz vagy készíts felvételt másokról a tudtuk nélkül, illetve a szervező engedélye nélkül! Tök mindegy, hogy csak magadnad készíted a felvételt, akkor se.


Kresz

Azon túl, hogy betartod a slot irányt tánc közben (lásd feljebb), jó ha nem szántod át a parkettet és az azon táncolókat, mert át akarsz jutni a terem egyik feléből a másikba! Mindig használd a parkett szélét ilyen esetekben! Akkor sem tied az elsőbbség, ha éppen kíséred be az új partneredet a parkettre, de a többiek már elkezdték a táncot! Figyelj oda, hogy ne mássz bele mások táncába!


A lopkodás illemtanja west coast swingben

A "lopkodás" a West Coast Swingben nem egy mindennapi jelenség, de ahogy a közösség és a táncosok színvonala nő, egyre többször látom magyar bulikban is, hogy ilyet játszanak. A lopkodás röviden az, amikor egy fiú vagy lány ellopja valakinek a partnerét tánc közben anélkül, hogy ezzel megakasztaná a táncot. Aki így kikerül a táncból, az a következő figuránál már akár vissza is lophatja magát.


Mielőtt elkezdünk lopkodni, mindig megbeszéljük a résztvevőkkel, hogy ilyet fogunk játszani, soha nem lopjuk csak úgy el valakinek a partnerét! Ez utóbbi csak úgy elfogadható, ha nagyon-nagyon-nagyon jól ismered azokat, akiktől lopsz, és biztos vagy benne 100%-ig, hogy nem teszed tönkre két ember  kellemes táncát… Inkább ne lopj, ha nem beszélted meg előre!


Ha valami kimaradt, kiegészítésre szorul vagy egyszerűen csak van véleményed, tapasztalatod a témáról, akkor kérlek írj! Szívesen kiegészítem a cikket!

Comments


bottom of page