top of page

Szokások a west coast swing bulikban 2: hányat illik táncolni egyhuzamban egy partnerrel?

Volt már veled olyan, hogy táncoltál valakivel egyet, és csupán az etikett végett megkérdeztétek egymást, hogy táncoltok-e még egyet? De igazából annyira egyértelmű volt, hogy együtt táncoljátok a következő számot is, hogy a verbális megerősítés tényleg csak formalitás volt.

Amikor pont jó lábbal keltetek fel mindketten, amúgy is szerettek együtt táncolni, és azon a napon kifejezetten egy rugóra jár az agyatok, a lábatok, a szívetek, akkor megtörténik a varázslat. Ilyenkor biztos, hogy kérek legalább még egy táncot, de valószínű többet is.

Hányszor illik visszakérni egyhuzamban ugyanazt a partnert?Egyszer. A sokszori visszakérés esetén felváltva szoktuk egymást visszakérni (kivéve, ha nagyon jól ismersz valakit. Erről szól ez a cikk). Én nem kérnék vissza egy lányt háromszor egymás után, mert nagyon élveztem a táncot vele. Kérnék egy második táncot, ha kölcsönösnek érzem a szimpátiát, de a harmadik zenére nem akarnám kellemetlen helyzetbe hozni, hogy nemet kelljen mondania, ha esetleg nincs kedve folytatni.

A west coast swing kapcsolatról itt olvashatsz! És ez a cikk arról szól, hogy kivel fogod a legjobbakat táncolni west coast swing bulikban?

Két tánc egyhuzamban nem különös eset egy west coast swing buliban, de amikor a harmadik, negyedik, netán az ötödik táncba kezdek valakivel, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon illik-e ilyet csinálni? Kiváltképp, hogy ezen táncok általában a közösség egy-egy kiemelkedő táncosával történnek, akivel sokan szeretnének még táncolni aznap este.

Persze gondolhatod, hogy pont azért táncol valaki egy kiemelkedő táncossal, mert olyan jó táncos az illető. Ami valamilyen szinten igaz is, de én egyáltalán nem ezért kérem a harmadik vagy negyedik táncot. A sokadik táncba azért kezdünk, mert megtörtént a varázslat.

Mi az a varázslat? Nem tudom, talán sejtem. De csodálatos! Amikor két táncos nagyjából hasonló technikai szinten van, passzol a kapcsolatuk több csatornája is (fizikai, vizuális, muzikális stb.), mindketten jól érzik magukat abban a pillanatban, és  az elvárásoknak talán szikrája se jelenik meg közöttük egymással szemben. Akkor megtörténik, amit varázslatnak hívok.

Ez mind csodálatos, de illik-e 4-5-öt táncolni egyhuzamban egy west coast swing buliban ugyanazzal a partnerrel? Úgy gondolom, hogy igen!

Amikor egy nagy társasággal elmész iszogatni, beszélgetni, akkor tán nem illik egyetlen illetővel hosszasan beszélgetni? Ugyanannyit beszélgetsz azzal a személlyel is, akivel nincs sok közös témátok, mint azzal, akivel több közös témátok is van?

Egy táncos buli sem sokkal különb. Minden egyes tánc egy beszélgetés. Vannak felszínesebb, és vannak mélyebb, meghatóbb vagy szórakoztatóbb beszélgetések. Lesz, akivel több témáról (lírikus, rap, blues stb.) is jót tudsz beszélgetni, és lesz, akivel kifejezetten egy-egy “témában” tudsz jót beszélgetni csak. És olyan is lesz, akivel nem találod a közös hangnemet. És ez utóbbi egyáltalán nem biztos, hogy a kettőtök közötti tudásbeli különbség miatt fog megtörténni. Sőt!

Lekérésről azt írtam egy korábbi cikkemben, hogy nem szokás west coast swingben és ezt továbbra is tartom, hiszen általában maximum kettőt táncol együtt két ember. De mi van akkor, ha 4-5-öt táncolnak együtt? Ha elfogadod, hogy a tánc is ugyanolyan kommunikáció két ember között, mint egy beszélgetés, akkor semmi jogod nincs félbeszakítani ezt a “beszélgetést”. Amikor két ember rendkívül élvezi egymás társaságát és mondanivalóját, miért szakítanád ezt meg?

Megértem, hogy szeretnél táncolni valamelyikükkel, de az este hosszú, és az ilyen sok visszakérés ritkán történik meg egy buliban. És még egyszer: mindkét fél ugyanolyan nagy kedvvel táncolja a másikkal a 4. és 5. számot. Bármelyik szám végén megköszönhetné egyikük a táncot a másiknak, ha kellemetlenül érezné magát.

Végszó

A west coast swing illemtan cikkek óta újra és újra visszatérve ehhez a témához továbbra is úgy gondolom, hogy lekérésnek nincs helye a west coast swing parketten. Nem szabhatjuk meg, hogy két embernek hányat illik táncolnia egymással egyhuzamban vagy egy este alatt.

Mi a véleményed?

Comments


bottom of page