Kivel fogod a legjobbakat táncolni?

Vannak, akikkel csodálatosakat tudsz táncolni és vannak, akikkel borzasztóakat. Na meg ott van az a vastag köztes réteg, akikkel változó, hogy mikor táncolsz jobbat vagy rosszabbat. Van, akivel 10-ből 9-szer nagyszerű a tánc, és van, akivel ugyanilyen arányban rossz.

Hogy lehet az, hogy ekkora különbségek vannak partner és partner között? A tudás szintje, a hangulat, az egymás iránti szimpátia, energia szintje, a zene és még sok-sok tényezőtől függ, hogy kivel mennyire jó táncolni.

És miért táncolunk néha rosszat a kedvenc partnereinkkel? Hogy lehet, hogy tízből egyszer jót táncolunk a legkevésbé kedvenc partnereinkkel is?

Biztosan nem fogom tudni megválaszolni az összes kérdést, de sokat gondolkodtam ezeken a dolgokon, így most jöjjenek az én gondolataim először, aztán hadd halljam a ti véleményeteket!

Ebben a témában már írtam egy cikket régebben. Ha érdekel, hogy a kapcsolat hogyan befolyásolja a táncok minőségét, akkor ezt is olvasd el:

https://www.freeswing.hu/kapcsolat-varazslatos-tancoktol-borzasztoakig/

És lájkold szét, mert elveszett az összes lájk, amikor weboldalt váltottam.

Tudás szintje

Sokat beszélgettem erről a témáról, néha nálam tapasztaltabb és képzettebb táncosokkal is, és egyszer valaki a következő bölcsességet osztotta meg velem:

Azokkal a lányokkal/fiúkkal lesznek a legjobb táncaid, akik hasonló szinten vannak tudásban, mint te.

Számszerűsítve: ha egy százas skálán, ahol az 1 a kezdő, a 100 pedig a top champion, és te 34. szinten vagy, akkor nagyjából a 30-40. szintű emberekkel lesznek a legjobb táncaid.

Ha belegondolok, akkor én azokkal táncolom a legjobbakat a leggyakrabban, akik ennek az elvnek megfelelnek. Miért van ez?

Mert egyik fél sem érez hiányt. Mindkét táncos ki tud teljesülni maximálisan a másikkal, mivel hasonlóan erősek technikailag, zeneileg és figuraállományilag. A legtöbben azért táncolunk páros táncot, mert valakivel együtt szeretnénk kiteljesülni, valakivel meg szeretnénk osztani a táncunkat.

Viszont csak akkor tudjuk megosztani, ha a másik képes befogadni, képes megérteni, hogy miről “beszélünk”. Volt már veled olyan, hogy óriási érzelmekkel és beleéléssel beszéltél valamiről valakinek, és láttad ezen a valakin, hogy nem érzi át a mondanivalódat?

Szimpátia

A tudás nem minden, csak egy tényező a sok közül. A szimpátia mindig nagy szerepet fog játszani abban, hogy kivel fogsz jókat táncolni. A tánc kommunikáció, és west coast swingben természetesen folyamatosan egymással kommunikálunk .

Ha valaki nagyon ellenszenves, akkor valószínűleg nem fogsz vele jókat táncolni, hiszen még ha sok is a nyílt tartás wcs-ben, intim dolog azért a west coast swing is.

Biztos érezted már egy-egy ember iránt, hogy legszívesebben tartanád a távolságot tőle. És biztos volt olyan is, akit nagyon megismertél volna, pedig egy szót sem váltottatok még.

Stílus, mint iskola

West coast swinget sokféleképpen táncolnak a világon. Sokféleképpen gondolkodnak a technikáról, a vezetés-követésről és ebből adódóan kialakultak különböző stílusok vagy “iskolák”. Biztos hallottad már, vagy ha nem, majd hallod, hogy francia stílus, amerikai iskola, orosz iskola stb.

Nyilvánvalóan azok fognak jobban táncolni együtt, akik ugyanazt az iskolát tanulják. Harmonikusabb lesz a tánc így már a kezdetektől. A nagyon magas szintű táncosok át tudják hidalni a stílusokból adódó különbségeket, mert értik, hogy hogyan működik a west coast swing.

Stílus, mint egyéni stílus

Aztán a stílust lehet úgy is értelmezni, hogy egy-egy leader vagy follower hogyan szereti táncolni a west coast swinget. Erősen leegyszerűsítve a következőre gondolok:

Vannak olyan followerek, akiknek nincs szüksége nagy szabadságra, szeretik a biztonságot, a folyamatos kapcsolatot és inkább kicsiben, vezetésen belül táncolnak. És vannak followerek, akik szeretik jobban kifejezni önmagukat, kitáncolni a zenét, sokszor átvenni a vezetést.

Vannak leaderek, akik szeretnek egyszerű figurákat, több zenét és ritmust táncolni és vannak, akik inkább figurákkal és figurakombinációkkal táncolnak. Néhányan inkább magukban táncolják ki a zenét, mások igyekeznek együtt a partnerükkel.

Anélkül, hogy túlbonyolítanánk, beláthatjuk, hogy nem minden stílus párosításából fognak nagyszerű partnerségek kialakulni. És a west coast swing egy partnertánc.

Stílustól függetlenül egy kis figyelemmel sok-sok szakadékot át lehet hidalni!

Miért jársz west coast swing bulikba?

Ahogy west coast swing órára, bulizni is sokan a társaságért járnak. A tánc egy kellemes kiegészítés, de közben jókat lehet beszélgetni, nevetni és kikapcsolódni egy hosszú hét után. Kellemes a társaság és biztonságos a környezet.

És vannak néhányan, akik kifejezetten táncolni mennek a buliba. A beszélgetés és szocializálódás a kellemes kiegészítés. Nekik értelemszerűen fontosabb, hogy jókat táncoljanak.

Biztos van még sok tényező a fentieken túl, ami befolyásolja, hogy kivel szeretünk a legjobban táncolni. De azt gondolom ez egy jó kiindulópont, ha esetleg zavaros számodra, hogy ki kivel szeret táncolni west coast swing bulikban és miért.

Te miért jársz bulizni és mi a véleményed erről?

Oszd meg ezt a cikket