top of page

Magánórázz tudatosan és hatékonyan


Mi az a magánóra west coast swingben? Hogyan zajlik és hogyan hozd ki belőle a legtöbbet? Kihez menj? Hogy készülj fel egy magánórára? A west coast swing magánóráról minden!

Egy magánóra nem más, mint egy személyre szabott foglalkozás. Ahogy egy csoportos óra a csoport tudására és igényeire van szabva, úgy a magánóra kifejezetten rád. Egy óra (foglalkozás) általában 60 percig tart, de érdemes letisztázni előre, mert van olyan külföldi tanár, akinél egy óra csak 50 perces. A legtöbb West Coast Swing tanár vállal magánórát, csak időpontot kell egyeztetned velük. De melyiket válaszd? Kivel órázz? Lehet, hogy magától értetődő, de érdemes olyan tanárt választanod, akiben megbízol és akihez szívesen jársz. Ha csak egy órára mész, akkor is 60 percet fogsz a választott tanárral táncolni (ha nem párral mész).

Válassz olyan tanárt, tanárokat, akiknek tényleg szívügye a fejlődésed, végigkísér és támogat a fejlődés hullámvasútján!

Érdemes-e két, három vagy több tanárhoz járni? Ha csak egy órát szeretnél venni, tehát információért mész, akkor jó ötlet lehet több tanárhoz is elmenni, hiszen minden tanár kicsit (vagy nagyon) másképp tanít, más és más tapasztalattal és háttérrel rendelkezik. De éppen ezért egy-egy tanár akár még ellentétes információkat is adhat, hiszen nem csak egyféleképpen lehet táncolni egy táncot. Minél magasabb szinten vagy, annál könnyebben futhatsz bele ebbe a helyzetbe.

Akkor érdemes több tanárhoz járni, hogy teljeskörű ismeretekre tegyek szert? Extrahaladóknak talán igen. Ha már magabiztos vagy az alapjaidban, és érted hogyan működik a West Coast Swing kapcsolata és mechanikája, akkor új kapukat nyithat meg egy-egy új nézőpont. Ellenkező esetben talán inkább csak összezavarhat. Ha kezdő-középhaladó (akár haladó) táncos vagy és még nem sziklaszilárdak az alapjaid, akkor jobban jársz, ha egy tanárhoz jársz, akiben megbízol. Így olyan rendszert fogsz kapni, amiben nincsenek ellentmondások.

Vigyek valakit vagy mehetek egyedül? Amennyiben a saját táncodat szeretnéd fejleszteni, és azon belül is a kapcsolatodat, úgy leghatásosabb, ha egyedül érkezel, hiszen így egy egész órát táncolhatsz a tanárral, aki azonnal tud visszajelzést adni. Ennek hátránya, hogy a tanár kevésbé tud kívülről megfigyelni tánc közben. Ha nem a kapcsolatod javítása az elsődleges célod, akkor érdemes párral érkezni. Nem minden tanár fog végigtáncolni egy mágánórát, mivel több energia közben magyarázni és kevésbé is tud odafigyelni rád (kívülről). Habár nem találkoztam még ilyennel, de hallottam olyat is, hogy magasabb díjat kér egy tanár, ha végig táncolnia kell veled. Ha pár nélkül magánórázol, érdemes azt is átgondolnod, hogy nem éreznéd-e kényelmetlennek, ha férfiként egy férfi tanárral kéne táncolnod, vagy nőként egy női tanárral. Ha ez gondot okoz, akkor inkább menj egy ellentétes nemű tanárhoz. A tanárok (sokszor) jól ismerik mindkét szerep lépéseit, így emiatt nem kell aggódnod. Ha párral érkezel, akkor beszéljétek meg, hogy a párod milyen szerepet tölt be az órán. Ha a kisegítő szerepét tölti be, akkor az óra díját te állod és a tanár csak a te táncodra fog koncentrálni. Ha együtt veszitek az órát, akkor feltehetően az óra díját is felezitek. Ebben az esetben a tanár mindkettőtökre ugyanakkora figyelmet fordít, de ettől még beáll táncolni veletek szükség esetén. Most, hogy már tudod, kivel akarsz magánórázni, van még egy pár fontos kérdés:

Miért szeretnél órázni? Amikor valaki velem szeretne dolgozni, az első kérdésem mindig az, hogy mi a célunk a magánórával, illetve mi az illető célja a West Coast Swinggel? Jobb versenyeredmények? Jobb kapcsolat? Információért jössz? Szebben akarsz táncolni? Új figurákat akarsz tanulni? Új díszítések érdekelnek? Többet akarsz kihozni a bulikból? Vagy csak szeretnél egy tanárral táncolni egy órán keresztül?

Lehet egy, két vagy több célod is, de legyen legalább egy! Így biztosan boldogabban fogsz távozni az óráról.

Egy órára menjek vagy többre? Ha csak szeretnéd, hogy ránézzen a tanár a táncodra és kijavítson egy-két dolgot, illetve ha valami konkrét téma miatt veszed az órát, akkor tulajdonképpen információért mész. Ebben az esetben akár egy óra alatt is megkaphatod, amit kérsz. A téma begyakorlása viszont rád vár! Ha szeretnél jobb eredményeket elérni versenyen, jobban táncolni buliban, jobban szeretnél vezetni/követni, és kész vagy időt, energiát és pénzt áldozni rá, akkor mindenképpen a rendszeres órázást ajánlom!

Hetente, kéthetente vagy havonta? Ha havonta vagy kéthavonta egyszer tudsz eljutni, akkor az órán tanultakat be kell gyakorolnod órán kívül, különben az új információk idővel elvesznek. Ha hetente jársz órára, akkor nem csak információt kaphatsz, de ott helyben a tanárral gyakorolhatod is az anyagot, mivel úgysem vagy képes befogadni egy újabb adag információt minden héten. Persze ha csak kéthavonta egyszer engedheted meg magadnak a magánórát, akkor is dönthetsz úgy, hogy egy kis témát jobban megértesz és be is gyakorolsz még ott, az órán.

A hangsúly a rendszerességen van. Ha egyezteted a tanárral a céljaidat és elképzeléseidet, akkor pontosan tudni fogja, hogy mire van szükséged. Nem kell pontosan megmondanod, hogy melyik technikai részt akarod fejleszteni a táncodban, azt viszont igen, hogy pontosan miért táncolsz és mi a célod a tánccal. Szórakozás, bulizás, verseny, terápia…?
A jó magánóra részben a te felelősséged is! Tudd, hogy mi a célod!

Mit szeretnél kapni a magánórá(k)tól és hogyan befolyásolja ez az órát?

Gyakorolni szeretnél: Egyedül nem tudod rávenni magad a gyakorlásra, de fejlődni akarsz. Szoktál gyakorolni, de nem vagy benne biztos, hogy jól csinálod, és szükséged van folyamatos visszajelzésre. Ebben az esetben az idő nagy részében táncolni fogunk és csak rövid időközökre állunk meg.

Újat szeretnél tanulni, információra van szükséged, amit később begyakorolsz: Unod a figuráidat. Nem működik valami, bárhogy próbálod. Sose sikerül egy figura. Jobb technikával akarsz táncolni. Szeretnéd, ha jobb érzés lenne veled táncolni. Szeretnél érdekesebben/izgalmasabban táncolni. Ebben az esetben a hangsúlyt arra tesszük, hogy megértsd, mit kéne máshogy csinálni, mit kéne hozzáadni vagy éppen elvenni a jelenlegi táncodból. Csak addig gyakorlunk valamit, amíg meg nem érted azt, de utána egyből továbblépünk. De csak akkor van értelme így magánórázni, ha utána gyakorlod a tanultakat óra után! Valószínű azzal az érzéssel fogsz távozni, hogy nagyon sokat tanultál, hiszen 1 óra alatt nagyon sok információt lehet átadni. És ez igaz is. De ha nem gyakorlod, pár hét múltán talán úgy fogod érezni, hogy semmit sem ért. Ne csapd be magad!

Az információ, ami fejben megvan, nem feltétlenül van meg a testedben vagy a táncodban is! Gyakorolj, ismételj!

Hogy hozhatod ki a legtöbbet a magánórából? Tudd, hogy mi a célod a West Coast Swinggel és a magánórával! Kérdezz! Nem illetlenség kérdezni és nem létezik olyan, hogy buta kérdés. Azért dolgozol személyesen egy tanárral, hogy jobban megértsd a táncot és fejlődj. Ha elmagyaráz valamit a tanár, de nem érted, akkor kérdezz! Ha második elmagyarázás után sem érted, akkor is kérdezz! Lesz olyan, amit csak félig fogsz megérteni. Sok esetben a tested fogja csak félig megérteni. Nem sokszor fogsz úgy távozni óráról, hogy tökéletesen elsajátítottad a napi anyagot, de ha valami teljes homályba vész, akkor kérdezz!

Ha dolgoztál már velem, akkor biztos hallottad már tőlem, hogy “erre aludni kell még!”Van amire csak egyet kell aludni, és van amire kettőt, hármat, négyet, tízet...közben gyakorolni is kell azért! A magánóra végén feltétlenül írj le mindent, amire emlékezni szeretnél! Járj rendszeresen csoportos órákra és bulikba! Gyakorold, amit tanultál! Vezess fejlődésnaplót, és ne edzésnaplót (ebben tudok segíteni)! És aludj!

Mikor kezdhetek magánórázni? Legkorábban akkor érdemes magánórát venni, ha már elvégezted a kezdő tanfolyamokat és legalább az alap figurák már könnyedén mennek. Kivétel lehet ez alól, ha nagy tapasztalatod (3-4 év+) van más páros táncokból, és emiatt sokkal gyorsabban megérted, hogy mi történik tánc közben. Persze ha minden erőforrás - idő, anyagiak és energia - rendelkezésedre állnak, akkor akár kezdheted a tánctanulást magánórázással is. Egy kicsit gyorsabban tanulhatod így meg a táncot, és sokkal biztosabban, hiszen a tanár rögtön tud korrigálni, amikor szükség van rá. Cserébe nem tanulsz meg táncolni sokfajta táncossal, ami visszaüthet például buliban vagy egy workshopon.

Végszó Sokat lehet tanulni magánórán. Csiszolhatod, tökéletesítheted a táncodat, de a magánóra nem helyettesíti a gyakorlásokat, a buliban szerzett tapasztalatokat és a csoportos órákon megtanulható alkalmazkodást a partneredhez. Sok új, értékes információt hallhatsz magánórán, ami kifejezetten rád van szabva, de neked ugyanúgy időt kell töltened vele, hogy beépítsd a táncodba azt!

Neked milyen tapasztalataid vannak West Coast Swing magánórával kapcsolatban és milyen tanácsot adnál azoknak, akik még nem voltak magánórán? Oszd meg velünk a kommenteknél!

Comments


bottom of page