top of page

West coast swing zenék 2: a zenék felépítése

Dübörög a zene, pörögnek a figurák, suhantok a zenével, amikor egyszer csak hirtelen elveszik a zene energiája, talán meg is áll. Te meg szépen áttáncolod a stoppot, vagy jobb esetben lefagysz a figura közepén.

Ha tudtad volna 4-8 ütéssel korábban, hogy ott van az a stop, akkor úgy kezelted volna a helyzetet, mint egy pro. Két forgatás, duck és bedöntés, bummm! Vagy followerként előkészíthettél volna egy mozdulatot magadnak, ha a leader nincs képben....vaaaaagy csinálsz valami....mást:

Levi zenei stopja a karácsonyi west coast swing bemutatón

De nem magolhatsz be minden zenét, mint egy verset! És nem is táncolsz minden hétvégén reggeltől-estig, mint a pro-k. A jó hír, hogy egyikre sincs szükséged! Csak a west coast swing zenék általános felépítését kell megértened.

Minden west coast swing zene ugyanolyan

Ha jobban beleásod magad, akkor meg fogsz lepődni, hogy tényleg mennyire egy kaptafára írják a popzenék többségét.

Ez azért ne tévesszen meg, mert nem minden zene ugyanolyan egy az egyben. De a felépítésük nagyon-nagyon hasonló és sokszor kiszámítható már első hallgatásra.

Vizsgáljuk meg közelebbről egy populáris west coast swing zene nagyobb részeit, és nézzük meg, hogy milyen sorrendben követik egymást azok általában:

Intro - verze - refrén - verze - refrén - híd - refrén - outro

Intró

Mint egy fogalmazás bevezetése, az intro a zenék bevezető része. Megadja a zene hangulatát, témáját. Általában itt nincs még szöveg és sokszor az ütős hangszerek sem szólnak még. A zenék intrója általában 2x8 vagy 4x8 ütésig tart, de akkor se lepődj meg, ha néha ettől eltérnek.

Tipp: itt ne kezdj még el rohanvást west coast swinget táncolni! Használd ki ezt a részt arra, hogy a párodra és a zenére hangolódj!

Verze

A verze (versszak) általában az intró után következik. Itt mondja el a szerző a mondanivalóját. Egy verze szövege egyedi, csak egyszer jelenik meg a számban, de a zenei háttér alapjaiban ugyanaz. A verze kevésbé energikus, mint az azt követő refrén. Hosszát tekintve általában 4x8 ütésből áll. (12 ütemű bluesnál 6*8, de erről későbbi írásban tanulhatsz majd.)

Refrén

A zenék legfontosabb része a refrén. A refrén szövege mindig ugyanaz és többször is ismétlődik egy zenében. A refrén a zenék legenergikusabb és fülbemászóbb része és sokszor tartalmazza a szám címét is. Hosszát tekintve 4x8 ütésig tart általában a refrén, de kiegészülhet elő-refrénnel is.

Elő-refrén A verze és a refrén közötti szakadékot gyakran hidalja át az elő-refrén. Az elő-refrén szövege többször ismétlődik egy zenében, csakúgy, mint a refréné. Az elő-refrén leggyakrabban 4x8 ütésig tart, de 2x8 hosszúságúval is lehet találkozni.

Híd

A híd nagyjából a zenék ⅔-nál jelenik meg, általában a második refrén után. Szövege reflektál az addig elmondottakra, más szemszögből világítja meg a témát. Zeneileg eltér az eddigi részek hangulatától (middle eightnek is szokták hívni).

A híd azt a célt is szolgálja a west coast swing zenékben, hogy az utána következő refrének ne untassanak halálra. A változatosság gyönyörködtet!

Tipp: a zenék hídja sokszor tökéletes hely arra, hogy a west coast swinget kicsit pihentesd és megmutasd a kontakttáncos tudásodat.

Outro

Az outro a zene levezető része. Az intróhoz hasonlóan az outroban sincs általában szöveges rész. Sok west coast swing zene a refrén ismétlődésének elhalkulásával ér véget.

További zenei részek, melyekkel találkozhatsz még egyes west coast swing zenékben:

SzólóA mai populáris west coast swing zenékben kevésbé jellemző a szóló rész, mint például a blues zenékben. Az a szóló rész, amikor valamelyik hangszer megkapja a főszerepet egy zenei rész erejéig. A szóló rész a második versszak utáni híd vagy refrén után szokott jönni. ÁtvezetésAz átvezetés a versszak és a refrén között szokott megjelenni és 2-8 ütésig tart. Az átvezetésben néha csak az ütős hangszer szól, és van hogy teljesen elhalkul a zene 2-4 ütésre. 

Mit csináljak most, hogy ismerem egy west coast swing zene felépítését?

Ha egy west coast swing zene felépítését ismered, akkor ismered még százét! Mutasd meg a táncodban, hogy mikor van vége és mikor jön az új zenei rész! Add vissza a mozgásodban a zene energiáját! Ezeknek sok-sok módja van és ebben a cikkben nem térek ki rá, de ha még nem hallottál soha erről a témáról, akkor itt egy pár ötlet:

  1. Intróra maradj zárt tartásban, akár helyben!

  2. A versszak kezdetével kezdj el alap figurákat táncolni, viszonylag kis energiával, kis helyen, de már nyílt tartásban.

  3. A nagyobb zenei részek közti váltásokat jelezd például egy bedöntéssel, megfagyással, off-slot vagy körkörös figurával. Valamivel, ami eltér a megszokottól.

  4. A refréneknél legyen a legenergikusabb a táncod! Utána csökkentsd le újra a kevésbé energikus második versszakra.

Ezek nem a tuti tippek, de legtöbbször működnek. Ahogy egyes zenék is felrúgják a szabályokat, úgy te is megteheted a táncodban! Nincsenek kőbe vésett szabályok!

De mi van, ha nem a megszokott struktúrát követi egy west coast swing zene?

Biztos, hogy  fogsz olyan számokkal találkozni, ahol intro után a refrén jön és csak utána következik az első verze. Vagy aminek a végén nincs outro. Vagy amiben van egy szóló rész. Esetleg az első verze sokkal “halkabb”, mint a második. Vagy másik énekes énekli az első és a második verzét.

Ezek mind zavaróak lehetnek, de ez egy pillanatig se tántorítson el, mert a legfontosabb, ha már zenében tudsz táncolni, hogy a nagy zenei részek végét mutasd meg a táncodban.

Mindegy, hogy minek hívjuk azt a részt, amivel kezdődik egy szám. Legyen intro, verze vagy refrén, szinte mindig 4x8-ig fog tartani, szóval tudod, hogy hol várható a kiállás vagy stop a zenében.

Kiállások vagy stoppok Amikor megáll a zene vagy lendületét veszíti egy rövid időre, azt stoppoknak vagy kiállásnak hívjuk. Nem minden zenében van, de gyakori. A stoppok mindig valamelyik zenei rész végén jönnek.

Stop tábla - ha megáll a zene, megáll a west coast swing is.
Ha megáll a zene, állj meg te is! A stop történhet egy zenei rész utolsó nyolcasának az 1-jére, 5-jére, 7-jére vagy a következő zenei rész 1-jére. (Azt hiszem még sose hallottam olyan zenét, ahol 3-ra lett volna stop, de írjatok, ha tudtok ilyen kivételt!)

Végszó

A west coast swing zenék felépítését tudatosítva sokkal jobban fogod érteni, hogy mi történik egy zenében, és így a zeneiséged óriásit fog fejlődni. A zeneiséged fejlődésével a táncot is jobban fogod élvezni.

Ne felejtsd el, hogy a jó kapcsolat west coast swingben nem csak a fizikai és vizuális csatornákon múlik!

Emberek táncolnak a saját zenéjükre

Mindketten ugyanazt a zenét halljátok, de ugyanarra a zenére is táncoltok?

festmény egy west coast swing zenéről

Comments


bottom of page