top of page

West coast swing illemtan 1. rész

Napjaink páros tánca a West Coast Swing, amit nem egy korszak zenéire vagy egy zenei stílusra táncolunk csak, hanem jóformán bármire. Ahogy növekszik közösségünk, változnak a legpopulárisabb zenék, úgy változik és fejlődik a West Coast Swing is. És így lassan, néha észrevétlenül változik a közösség, a szokások és ezzel együtt az íratlan szabályok is. Ezért fontos, hogy beszéljünk west coast swing illemtanjáról.


Az illem a társadalmi érintkezés, a másokkal való viselkedés összessége, a jómodor, az udvariasság és a mások iránti tisztelet megnyilvánulása. Az illem változhat országok, kultúrák, vallások és történelmi korszakok szerint, de mindenhol érvényes, hogy az emberek közötti kapcsolatokat, a társadalmi érintkezést szabályozza. Forrás: http://viselkedeskultura.blogspot.hu/2012/07/illem-etikett-protokoll.html

Csoporttársak javítgatása wcs órán

Ez talán egy kevésbé érintett téma hasonló cikkekben, pedig rendkívül fontos megérteni, hogy mi is történik, amikor csoportos órán javítgatni kezded a párodat! Lehet, hogy fontosabb kis csoportokban (7-10 pár), mint nagy csoportokban, de igazából az önjelölt "tanársegédek" arányától függ, hogy mennyire befolyásol egy órát a jelenlétük. Ezek a "segítők" az esetek többségében jóindulattal teszik, amit tesznek. jóindulat alatt arra gondolok, hogy azért javítanak, mert úgy látják, tudnának segíteni, és őszintén hiszik, hogy jobban fogod csinálni, ha megfogadod a tanácsukat! Vannak, akik jobban értik a mozgásokat, mint mások és jó visszajelzést tudnak adni, és vannak, akik csak azt gondolják, hogy már értik, így mindenféle haszontalan visszajelzést osztogatnak. De nem az a lényeg, hogy jó tanácsokat adsz-e a csoporttársaidnak vagy rosszakat, hanem az, hogy adsz-e, hogyan teszed azt és milyen gyakran adsz.


Egy csoportos wcs óra a világ legjobb tanáraival

Képzelj el egy csoportos órát, ahol a csoport összes tagja fel van vértezve a világ legjobb West Coast Swing tanárainak tudásával és mindegyikük segíteni akar. Tökéletesen tudják, hogy mit kell változtatnod és azt is, hogyan kell a tudást átadniuk. Az első párod kijavít valamit, majd jön a párcsere. A második párod kijavít valami mást, jön a párcsere. A harmadik párod kijavítja ugyanazt, amit az első javított. Rájössz, hogy még mindig rosszul csinálod, ami nem csoda, hiszen kevés dolgot lehet két párcsere alatt kijavítani. De jön a következő, a rákövetkező és az azt követő partner a tökéletes tanácsokkal, és egyre kevésbé érzed úgy, hogy bármit is jól csinálsz. Persze sok mindentől függ, hogy ki mennyi kritikát és visszajelzést tud elfogadni, de az biztos, hogy a túl sok senkinek nem segít. Ez egy szélsőséges példa, de remélem rávilágít arra, hogy az órán résztvevőknek nem lehet akkora rálátása az órára, mint a tanárnak. És természetesen nem sztár tanárok vesznek részt a középhaladó-haladó-klub órákon.

Órán fordíts több figyelmet magadra és fejlődj! Buliban fordíts több figyelmet a  párodra és szórakozzatok jól!


Adhatsz visszajelzést, ha kérnek...

Adhatsz visszajelzést, ha kérnek, ha jól ismered az illetőt, ha rendszeresen gyakorolsz vele és pontosan tudod min dolgozik, de egyébként azt tanácsolom, inkább figyelj magadra órán és bízd a tanárra a tanítást! Te is többet fogsz profitálni az órából így.

Mindenképpen adj visszajelzést órán és buliban is, ha...

... fáj vagy sérülésveszélyes az, amit a partnered csinál. ... a partnered erős diszkomfortot okoz (pl. olyan helyen ér hozzád, ahol nem kéne).

Beszélgetés, nevetgélés az órán

Nincs jobb, mint egy felszabadult, jókedvű csoportban tanulni a táncot! Néha meg kell beszélni a partnereddel, hogy mit kéne máshogy csinálni egy figurában, vezetésben vagy követésben. És olyan is van, hogy nem várhat egy vicc. Ami fontos, hogy mikor beszélsz. Pontosabban az, hogy mikor ne beszélj! Amikor a tanár magyaráz vagy valaki kérdez, az a legrosszabb idő, hogy megvitass bármilyen témát a pároddal, hiszen így zavarod őt is, a tanárt is, és a többi táncost is, aki szeretne figyelni. A legjobb idő a beszélgetésre, amikor szól a zene.

Regisztráció workshopokra

Talán furcsán hangzik, de mindenképpen itt a helye ennek a témának is. Itt azokról a workshopokról beszélek, ahol a leader-follower (fiú-lány) arány szabályozott. A lányok mindig előbb jelentkeznek West Coast Swing eseményekre, mint a fiúk. Hogy ez azért alakult ki, mert a lányok meg tudják tervezni az életüket hetekre előre, vagy azért, mert kénytelenek, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy több lány van a West Coast Swing közösségben, mint fiú, és hogy hamarabb is jelentkeznek workshopokra.

Lányok! Ha esetleg mégsem tudtok jönni, akkor feltétlenül jelezzétek, hogy más, várólistás lányok bekerülhessenek! Fiúk! Ha sikerül eldönteni 1-2 nappal az esemény előtt (még jobb, ha korábban), hogy jöttök, akkor jelentkezzetek minél hamarabb, hogy ne maradjanak le a várólistás lányok! Kérlek, legyetek jó csapatjátékosok és segítsétek egymást a jövőben is azzal, hogy időben jelzitek részvételi szándékotokat! Ne maradjon lány várólistán, miközben esetleg több a fiú egy workshopon!

Csatlakozás új órához

Ha szeretnél csatlakozni egy új táncsulihoz, új tanárnak az óráihoz vagy csak egy másik órához, akkor beszélj a tanárral, mielőtt váratlanul felbukkansz. Ez kifejezetten fontos kiscsoportos óráknál. A tanár segít neked belőni a megfelelő szintű órát, és így a leader-follower arányt is könnyebb egyensúlyban tartani.

Párcsere west coast swing eseményeken

Általában az életben is egy párt alkotó emberek szokták kérni, hogy kimaradhassanak a párcseréből. Habár nem támogatom, de abszolút megértem és tiszteletben tartom ezt a kérést. Korábban már említettem, hogy vannak, akiknek egy közös program a táncóra. Ha párt kéne cserélniük, akkor nem tölthetnének annyi időt együtt, mint szeretnének. Aztán van olyan is, akinek a sok nyílt tartás ellenére túl intim ez a műfaj ahhoz, hogy egy idegennel táncolja. Ha hasonló indok miatt hagynátok ki a párcserét, az teljesen érthető és egy pillanatig sem kell rosszul éreznetek magatokat emiatt.


Ha nem cseréltek párt, akkor a sor végén vagy elején táncoljatok, hogy a párcserélőknek ne kelljen állandóan magyarázkodni és ne akadozzon a párcsere.

Viszont fontos tudnotok, hogy párcsere nélkül nem fogtok tudni megtanulni másokkal jól táncolni. Megtanuljátok egymás hibáit kompenzálni, egymás hiányosságait kiegészíteni, ami még ha romantikusan is hangzik, a tánctanulásban nem fog segíteni. Buliban nem fogtok tudni mindenkivel jót táncolni, hiszen ahány ember, annyi fajta táncos és stílus. És nehezebb a közösségbe is beilleszkedni, ha sose táncoltok a csoport többi tagjával! Tánctanárként és tanulóként ezeket érzem a legfontosabb íratlan szabályoknak órákkal és workshopokkal kapcsolatban. Ha úgy érzed, valami kimaradt és itt a helye, akkor üzenj bátran emailben, facebookon vagy személyesen! Szívesen kiegészítem!


コメント


bottom of page