top of page

Tippek a szóló táncórákhoz westieknek

West coast swing órákon szinte mindent megtanulhatsz, hogy jókat táncolj bulikban, de vannak készségek, melyek elsajátításához érdemes szólóban dolgozni. Az utóbbi időben járhattok tánctechnika (BOOST) és hip hop (Hip Hop Westieknek) órákra is, amik a west coast swing órák kiegészítéséül szolgálnak. Ezek a szóló táncórák felüdülésként hatnak a megszokott páros órákhoz képest és a kikapcsolódás mellett rendkívül hasznosak is.

Eddig két cikket írtam illemtan témában, de a hétvégén felmerült, hogy szükség van még egyre. Már jól megszoktuk vagy megtanultuk, hogy mik a szokások a páros táncórákon, hiszen főleg ilyenekre járunk. Szóló órákon viszont vannak más szokások és kihívások, mint a west coast swing órán.

Mielőtt elmentem életem első szóló táncórájára elolvastam az adott műfajhoz kapcsolódó szokásokat és etikettet. Lehet, hogy csak én vagyok túl óvatos, de ezt csinálnám akkor is, ha egy távoli országba utaznék, ahol nagyon eltér a kultúra a mienkéhez képest.

Szokások szóló táncórákon

Szóló táncoknál szinte mindig a tükörrel szemben táncolunk. Minden csoportban ki szokott alakulni, hogy kinek, hol a helye. Van aki a tanár mögött szeret állni, van aki elől, van aki hátul és van aki a széleken. 

Általában a haladóbbak szoktak elől állni, közel a tükörhöz. Talán azért is, mert nekik fontosabb, hogy jól lássák magukat és dolgozhassanak a részleteken. A kezdőbbek örülnek, ha kilóra megcsinálják a mozdulatokat. Ez azért is jó, mert a haladók gyorsabban megtanulják a mozdulatokat és a lassabban tanulók tudnak másolni róluk.

A Freeswinges hip hop órák nem rendszeresek, hanem alkalmi workshopok. A terem is változik néha, így mindenki oda állhat, ahova csak akar, de figyeljünk oda egymásra!

Ha neked fontos, hogy lásd magad a tükörben, akkor érkezz korán, állj közel a tükörhöz, de számíts rá, hogy te leszel legelöl. Ha nem mersz a tanárhoz közel állni, szégyellős vagy, akkor ne állj előre. Ha elől állsz, akkor ne hagyj 4 méter helyet a tanár és közted, mert mögötted mindenki bezsúfolódik.

Érkezz időben! Ha esetleg elkésel, akkor ne pacsizz le a haverokkal, ne beszéld meg a barátokkal, barátnőkkel, hogy mi történt előző nap este. És ne állj be előre, ahova már beálltak. Ha késtél, akkor max köszönj röviden és állj be hátra egy üres helyre. Próbáld minél kevésbé megzavarni az órát. Ez west coast swing órákon ugyanígy igaz!

Ha koreográfia közben elveszted a fonalat, akkor ne állj meg egyhelyben. Semmi baj, ha elrontottad, de ne akadályozd a többieket azzal, hogy megállsz, ha a koreó mozog térben.

Amikor a tanár magyaráz, akkor az elől lévő táncosok le szoktak guggolni, hogy mindenki lássa, amit a tanár mutat.

Ha a csoport már tovább halad egy bonyolultabb verziójára egy mozdulatnak és neked még nem megy, akkor maradhatsz az eredeti mozdulatnál. Ne add fel! Gyakorold az alapokat és idővel menni fog.

Eleinte lehetetlen. Azán lehetséges. Később pedig természetes.

Szóló táncokban összetettebb, aprólékosabb és sokszor izolált mozgásokat csinálunk már az első óráktól kezdve. Páros táncokban eleinte a partner, a vezetés és követés okoz kihívást, míg szóló táncokban egy-egy figura helyes végrehajtása is kihívást jelenthet.

A szóló műfajok eleinte megterhelőek lesznek west coast swing után, hiszen új mozgásformát tanulsz. Nekem a legegyszerűbb koreográfiák is óráisi kihívást jelentettek eleinte. Légy türelemmel az új mozdulatok, figurák és a koreográfiák tekintetében is.

A koordinációnk tipikusan úgy fejlődik, hogy csinálni kell és aludni rá! Ha egy új mozdulathoz közöd sincsen, teljesen lehetetlennek tűnik eleinte, akkor csak csináld tovább. A leglehetetlenebbnek tűnő mozdulatok is egyszerűnek fognak tűnni pár gyakorlás után.

Persze ha fizikailag nem vagy elég erős vagy hajlékony egy mozdulathoz, akkor más a helyzet. Ahhoz több idő kell. És több türelem. Mozdulatokat viszonylag gyorsan meg lehet tanulni, de a minőségét több időbe telik javítani.

Végszó

Ha esetleg nem sok sikerélményed volt az első szóló óráidon, ne add fel! Biztos emlékszel, hogy a west coast swing sem volt magától értetődő az elején.

Ne várj csodát a szóló óráktól! Ne várd azt, hogy 3-4 hip hop óra meg fog látszani a west coast swingeden! Pár BOOST-tól sem fogsz rögtön stabilan forogni egy lábon.

A kiegészítő szóló órák hosszabb távú befektetések. Ha csak és kizárólag azért jársz, hogy jobb legyen a west coast swinged, akkor legyél türelmes! Sokat fogsz ezekből profitálni, de hónpokban kell gondolkoznod és nem pedig pár alkalomban.

Ha szeretnél értesülni ezekről az eseményekről, akkor nyomj egy like-ot a Freeswing facebook oldalra: https://www.facebook.com/Freeswing/

Comments


bottom of page