top of page

Hazugságban éltem az életem

Ezt a cikket első sorban west coast swing versenyzőknek és westie fanatikusoknak írtam, akik sokat dolgoznak a táncukon. Ettől függetlenül hasznos lehet bárkinek, aki régebb óta táncol west coast swinget.Vasárnap délután. Versenytánc edzés. Bő két órája nyomjuk. Fogytán az energia, de még tanulunk valami újat. 10-12 pár szétszóródva a teremben egyénileg próbálja összerakni az éppen aktuális új figurát. Kriszta és Pisti körbe sétálva személyes segítséget nyújtanak. Küzdünk a mozdulattal már vagy 20 perce. Egyszer csak kiborul valaki:
“Hazugságban éltem az egész életem”.A “hazugságban éltem az életem” szállóigévé vált köztünk. Gyakran volt olyan, hogy valaki energiájából és türelméből kifogyva, kimerült állapotban ébredt rá, hogy valamit nem jól csinált addig. Ilyenkor az illető hogyléte felől érdeklődők csak ezt a választ kapták általában: “hazugságban éltem az EGÉSZ életem...” Majd nevettünk...általában azonnal...kínunkban. És később őszintén.

Az útAmikor új mozdulatot tanulsz, amiben valamilyen új módon kell mozgatni a testedet, akkor járatlan utakon találod magad. Nincs kikövezve, nincs kitaposva, valószínű még az ösvény sem létezik. Képzeld el, hogy a vadonban el kell jutnod A pontból B pontba. Indulásnál kapsz egy iránytűt és azt az utasítást, hogy északkeletre van a cél légvonalban. Egy hónapon keresztül minden nap megtennéd az utat. Elsőre két óra alatt érnél a végére, mivel szakadékokhoz, folyókhoz, hegyekhez érnél előbb-utóbb, amiket ki kéne kerülnöd. Másodikra talán gyorsabb lennél, hiszen emlékezve az akadályokra különösebb kerülők nélkül haladnál. Harmadik héten a már kijárt ösvényen mehetnél. De negyedik héten találnál egy rövidebb utat, amit pár nap alatt megint kijárnál. A hónap végére ismernéd az összes akadályt, kerülőutat és rövidítést. Az ösvényed kitaposva, turista jelek felrakva, bozót kivágva. Mennyivel könnyebben menne egy hónap után “ugyanaz” az út!

A megvilágosodásHa elég régóta táncolsz, akkor biztos megtörtént már veled, hogy egyik napról a másikra leesett valami, amit hónapok óta próbáltak átadni a tanárok. Talán értetted is fejben, de mégsem tudtad megcsinálni egyből. Lehetett ez egy olyan mozdulat, ami a tested számára természetellenes volt, vagy nem voltál készen még arra az információra. De most, hogy megértetted, minden összeállt. Össze tudod kötni a pontokat és helyére tudod rakni a hiányzó részeket. Mintha megvilágosodtál volna. Elkezdenek beugrani a két évvel azelőtt elhangzott tanítások, amiket akkor még jelentéktelennek tartottál, vagy fel se fogtál. Most már érted, hogy mit próbáltak elmagyarázni, és hirtelen olyan egyszerűnek tűnik az egész. Nem is érted, hogy miért nem így magyarázták egyből!? Vagy miért nem így értetted egyből? Talán fel is vagy háborodva, hogy nem mondták ezt el neked eddig (ebben a formában). Talán magadra vagy dühös, hogy nem értetted korábban. Természetesen sem a tanárra, sem magadra nincs értelme dühösnek lenni. Ez a fejlődés útja.

- Buta vagyok én, Karak? - Nem vagy buta, csak még keveset tudsz. Vuk c. film
Minél régebb óta táncolsz, annál több kitartásra, türelemre és alázatra lesz szükséged.

Miért fáj annyira az “igazság”?Minél többet kell küzdeni valamiért, minél tovább tart elsajátítani egy mozdulatot, annál értékesebb lesz számunkra az a tudás. Ha hónapokon át tart megértened valamit és végül végre sikerül elsajátítanod, akkor azt a tudást nagy becsben fogod tartani. És megpróbálod megvédeni mindenáron. Ha elmész egy magánórára vagy egy workshopra és ott kijavítják ezt a technikádat, ez érzékeny ponton fog érinteni, hiszen mennyi időt, munkát és energiát beleraktál korábban, hogy eljuss idáig. Most meg azt mondják, hogy csináld máshogy. Néha nehéz ilyenkor nyitottnak lenni a változtatásra, de aki nem képes rá, az talán nem is lehet igazán jó west coast swing táncos. Megjegyzés: west coast swinget, mint ahogy sok más táncot is, többféleképpen is tanítanak. Találkozhatsz ilyen “iskolával”, olyan “iskolával”. Tartsd a kezed vagy hagyd, hogy a gravitáció húzza le. A központod a fejed vagy a tömegközéppontod. Nyújtott lábbal táncolunk vagy nem. Felemelkedhet a kezed vagy tartsd lent. És így tovább. A lényeg, hogy általában egyik sem rossz technika, csak más technika. Ha már régóta táncolsz, akkor fontos, hogy értsd, hogy mit és miért csinálsz, különben könnyen elveszhetsz az ellentétes információk hurrikánjában.

VégszóHa nem egészen érted, hogy miről írok itt, akkor valószínű, hogy nem mentél még át ezeken az élményeken. Ebben az esetben csak folytasd a táncot. És majd amikor átéltél valami hasonlót, akkor remélem eszedbe fog jutni ez az írás úgy, mint az a bizonyos technika, amit csak bizonyos tapasztalat után érthetsz meg.

Comments


bottom of page