top of page

Építész és lakberendező: szerepek west coast swingben

Építész

“Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor az építész emberi tartózkodásra alkalmas épületeket, házakat tervez. Ám ez azért jóval összetettebb dolog. Mielőtt nekiállna házat tervezni, utánajár a lehetőségeknek: feltérképezi a helyi adottásgokat, a hatósági előírásokat, a tervezési terület adottságait, esetleg bevon egy geodétát,geológust.” Folyt köv.

Fiúk! A geodéta vagy geológus bevonása miatt szerintem ne aggódjatok, de a többi feladatnak tegyetek eleget, amikor táncoltok! A tánc elején hagyjál időt az egymásra hangolódásra! Hamar rájöhetsz, ha figyelsz, hogy jól tudtok-e kommunikálni és később vezethetsz őrült dolgokat is, vagy érdemes inkább megmaradni az alapoknál. Pár figura után tudni fogod, hogy olyan lánnyal táncolsz, aki magabiztos, vagy olyannal, aki csak pár hónapja kezdett el táncolni. Nehézkesen forog még, esetleg egyenesen imád forogni. Mérd fel a lehetőségeket és a "terület adottságait", azaz figyelj a körülötted táncolókra!

Lakberendező

“A lakberendező - egyszerűen fogalmazva - berendezi a lakást. Valójában azért ez is összetettebb dolog. A lakberendező a már meglévő tereket tölti meg színnel, élettel, kész bútorokkal (adott estben kellő szakértelemmel kisebb bútorokat is tervez), dekorációs elemekkel......ezen felül emberismeretre és kommunikációs képességre is nagy szüksége van, hiszen fel kell deríteni, hogy az adott megrendelőhöz, térhez mi illik.”

Lányok! Igen, ti vagytok a lakberendezők! Több színt láttok mint a fiúk, nagyobb a periférikus látásotok és jobbak a kommunikációs képességeitek. Hallgasd meg a megrendelőt és ismerd meg az építészt, mielőtt festeni kezdesz és belevágsz a bútorvásárlásba! A tánc első 15-30 másodpercét szánd rá az ismerkedésre, majd jöhet a díszítés! Tartsd tiszteletben a főfalakat! Ha kezdő fiúval táncolsz, akkor könnyen lehet, hogy a stílusok sokasága közül maradnod kell a minimalizmusnál, amennyiben harmónikus táncot szeretnél. És még mindig West Coast Swingről beszélek! Az építész a leader, aki vezet a táncban. A lakberendező pedig a follower, aki követ. A leader csak vezet? A follower pedig csak követ? Ennél sokkal összetettebb mindkét szerep.

Építsünk táncot együtt!

Talán nincs még egy vezetett-követett páros tánc, ahol a lányok akkora szabadságot élvezhetnének, mint a West Coast Swingben. A zenék tempója és a sok nyílt tartás, ahol a lány csak egyik kezével kapcsolódik a fiú kezéhez, akkora szabad teret hagy, hogy a lány könnyen kifejezheti magát anélkül, hogy a vezetésbe belezavarna vagy módosítaná. A fiú levezethetne minden lépést a lánynak, de ezzel elvenné tőle a lehetőséget, hogy ő is kifejezhesse magát. Ha a fiúnak konkrét elképzelése van, gyorsítani akar vagy rá akar rakni egy figurát egy nagyobb zenei egység végére, akkor nagyszerű a magabiztos, asszertív vezetés. A tapasztaltabb, haladó West Coast Swing táncosoknál a vezetés esetenként csak az irányt és lendületet adja meg, ahogy az építész a tereket. A követő pedig irányt és lendületet ad vissza, de hogy hogyan tölti ki a tereket, abban dönthet. Hogy milyen ritmikát és lépéseket használ, azt külön eldöntheti. Így együtt alkotják a táncot és elégítik ki a megrendelő kívánságait. Nem szeretek építészekkel táncolni, de annál inkább izgalmas a tánc egy hozzáértő belsőépítésszel!


Építész folyt.:“...Sok esetben a belső tér tervezését is magára (kell) vállalja, ám ez nem mindig szerencsés. A fenti feladatok már önmagukban is hatalmas átfogó tudást és jó kommunikációs képességet igényelnek, ezért a legtöbb esetben érdemes, egy a belső térre szakosodott tervezőnek átadni a belső tér kialakítását.


Ez a valaki pedig nem más,mint a belsőépítész.”

Belsőépítész“A belsőépítész alakítja a belső tereket. Falakat mozgathat, tereket helyez át, funkciókat cserél fel, majd megtölt tartalommal, színnel, anyagokkal, dekorációval, fénnyel. Egyszerűsítve minden olyan elemmel, amitől egy ház otthonná válik......ez a munka szerteágazó ismeretet követel, hisz szükséges építészeti alapismeret, bútortervezéshez némi faipari ismeret…...ezen felül már csak biztos stílusérzék, különböző stílusirányokban való jártasság, csipetnyi pszihológia és remek kommunikációs készség kell, ahhoz hogy valaki jó belsőépítész legyen.”

Azt nem tudom, hogy ezeknél a szakmáknál mekkora az átfedés, de táncban természetesen bőven akad a szerepek "feladatai" között. A fiúk is díszítenek és ritmizálnak vezetés mellett, és van hogy akár követnek is. Az extrahaladó lányok, lendületet, energiát és távolságot kihasználva akár "falakat" is mozgathatnak. Ne a szerepek teljes felcserélődésére gondolj! Ilyenkor is a fiú adja a lendületet és az irányt, de a lány ügyesen kommunikálva változtathat ezen.

Lakberendezési stílusok

Ha jól tudom, a sok lakberendezési stílus között - úgy, mint a klasszikus, romantikus - létezik olyan is, hogy minimalista. Nem kell feltétlenül halálra díszíteni egy szobát. Használd azt a stílust, amiben a legjobb vagy, dolgozz azon, amiben jó szeretnél lenni! Ha csak néha teszel bele a táncba egy-egy visszafogott díszítést, mert ez a te stílusod, az teljesen rendben van. Ha sokat szeretsz díszíteni, az is rendben van. De ne mozgass főfalakat, és válaszfalakat is csak akkor, ha tudod hogyan kell!

A megrendelő vágyait csak együtt tudjátok kielégíteni!


Fiúk, figyelnetek kell a vezetésre, a partnerre, a nagy zenei részekre, hogy jó helyre kerüljenek a főfalak. Lányok, a ti feladatotok, hogy megtöltsétek színekkel és élettel a nagy szürke tereket! És néha akár falakat is mozgathattok.

Comments


bottom of page