Minden, amit tudnod kell a west coast swing versenyekről

West coast swing versenyek 2. rész

Versenyezned kell, ha jól táncolsz!?

Vagy mégsem?

Bárki bármit mond, ne érezd a nyomást, hogy versenyezned kell, csak mert mindenki versenyez körülötted! Vagy mert azt mondják, hogy jó eredményeket érhetnél el. Vagy mert ha már eljöttem az eseményre, akkor versenyeznem kell.

Miért kezdtél el táncolni? Hogy jó társaságban légy, jókat bulizz, ki tudd fejezni az érzéseidet a kedvenc zenéidre táncolva. Még nem hallottam olyanról, aki azért kezdett el táncolni, mert kupákat vagy pontokat akart gyűjteni.

Ha valamilyen kifejezést nem értesz ebben az írásban, akkor olvasd el a Versenyek cikksorozat első részét:
West coast swing versenyek főcím egy elmosódott háttér előtt

Akkor miért versenyezz?

Mert TE, magad miatt versenyezni akarsz. Szeretsz előadni. Szeretsz emberek előtt szerepelni. Meg akarod tanulni leküzdeni a félelmeidet és szeretnél magabiztosan kiállni sok ember elé: személyes fejlődésed érdekében. Mert nem akarsz unatkozni, amíg zajlanak a versenyek, és úgyse érdekel hangyabokányit sem, ha nem jutsz tovább.

Vagy mert igenis meg akarod magad mérettetni és kupákat szeretnél gyűjteni a polcodra, és készen állsz arra, hogy ezért mindent megtégy: tanulás, gyakorlás, versenyzés, idő, energia és anyagiak ráfordítása.

West coast swing verseny all skate selejtező a budafesten

Ha nem tudod eldönteni, hogy szeretnél-e versenyezni, akkor azt javaslom, hogy próbáld ki! West coast swingben még egy versenykönyv sem kell hozzá. Ha amúgy is elmész egy nemzetközi west coast swing rendezvényre, akkor körülbelül 10 euródba fog kerülni a nevezés és ezen felül nincs további kiadásod.

Életed első versenyét newcomer vagy novice divízióban fogod táncolni, ahol rajtad kívül még 15-20 pár lesz a parketten, így nem téged fog mindenki figyelni az első mozdulatodtól kezdve az utolsóig.

Életed első versenye…előtt

Nevezés megvolt. Haj belőve. Ruha kivasalva. Smink rendben. Sorakozó a bálterem előtti folyosón. Mély lélegzetek, kéz- és gyomorremegés. Talán már fél órával a köröd sorakozója előtt ott vársz, hogy le ne késd.

Lassan megérkezik a köröd többi versenyzője is. Találkozol talán életedben először aznapi lehetséges táncpartnereiddel. Mindenki izeg-mozog körülötted. Erőltetett mosolyok, minden rendben lesz! A barátok bíztatják a sorakozó versenyzőket.

Hallod a bálteremből a bemondót, hogy az utolsó zenéjét kapja az előtted táncoló kör. Még két perc. Bevonulsz a versenytársaiddal az előtérbe és már csak egy ajtó választ el a parkettől. Réseken át, vállak fölött, előtted állók között látod a tapsoló szurkolókat és a meghajláshoz készülő versenyzőket.

Ahogy a parkettre lépsz, hirtelen minden élesebbnek és hangosabbnak tűnik…te jössz!

Állj! Melyik divízióban indultál? Newcomer vagy novice? Biztos jó helyen vagy?

A húsdaráló: novice

Uhh. Ez lehet kicsit erős, de néha így hívjuk a novice-t. Ez a kategória rendszerint a legnépesebb divízió. A newcomer csak ajánlott az újonc versenyzőknek, de ha valaki elsőre komolyra akarja venni a figurát, az indulhat egyből novice-ban. És sokszor így tesznek az emberek, hiszen a newcomerből úgysem kell “kijutni”, és ha már szerez az ember pontot, akkor az legyen novice pont.

Aztán olyat is hallottam, hogy a barátok bíztatnak valakit, hogy “ugyan hagyd már a newcomert, simán novice-ba való vagy te!” És ez nagyon jól tud esni, de nem feltétlenül a legjobb tanács.

Ha még életedben nem versenyeztél, akkor miért ne indulnál a legalacsonyabb szinten? Newcomerben olyanok ellen versenyezhetsz, akiknek hozzád hasonlóan nincs tapasztalatuk versenyzésben, és általában nem rég kezdték a west coast swinget. Ha te táncolsz már 1-2 éve, de még nem versenyeztél, akkor annál jobb esélyekkel pályázhatsz a dobogóra.

Nowcomer vagy novice feliratok

Novice-ban sokan vannak, akik évek óta versenyeznek, régebb óta táncolnak és több tapasztalatuk van, mint egy kezdő west coast swing versenyzőnek. Persze egy részüket megelőznéd, ha a te táncod összességében rendben van, így eljutnál középdöntőig talán, akár a döntőig is.

De még ha el is jutsz döntőbe életed első versenyén, ott már olyan novice-ban “ragadt” táncosokkal fogsz versenyezni, akik a divízió legerősebbjei, illetve már intermediate-be valók, de még nincsenek meg a pontjaik.

Még egy indok, amiért néhányan inkább novice-ban indulnak:

“A novice táncosok jobbak, így valószínűbb, hogy jó párt kapok”. Hármat vagy négyet fogsz táncolni egy körben, és novice-ban biztos lesz 1-2 kör döntőig. Ha kifogsz egy-egy ügyes partnert, az még nem fog feltétlenül továbbjuttatni.

Egyébként is okosabb, ha magadra fordítod a fókuszod és nem külső “segítséggel” próbálsz továbbjutni. Persze segít egy jobb pár, de ne feledd, hogy a bírók nem párokat juttatnak tovább döntő előtt, hanem leadereket és followereket külön-külön!

Mi szól még a newcomer mellett?

Ahogy minden más divízióban, newcomerben is (általában) ingyen belépőt kapnak a helyezettek különböző rendezvényekre. Tehát sokkal-sokkal nagyobb eséllyel nyerhetsz itt egy belépőt egy west coast swing rendezvényre, mint novice-ban.

Tapasztalatszerzés

Életem első standard (versenytánc) versenyére úgy mentem el, hogy számtalan kosárlabda mérkőzést játszottam már, indultam többek között agresszív görkori versenyeken és west coast swingben is volt már némi versenytapasztalatom.

Már voltam olyan helyzetben, hogy nézők előtt kellett versenyeznem. Már táncoltam is edzésen a fellépő ruhánkban a párommal. Több versenyszimuláción túl voltunk már. De az első igazi versenytapasztalatot nehéz előidézni.

Oda kell figyelned, hogy mikor jön a ti kategóriátok, hol kell sorakozni, mikor szólítanak, hogyan vonulsz be, hogyan vezesd be a lányt. Bemutatkozz a másiknak egy jack and jill esetében? Mi van, ha leszakad a rajtszámod két szám között? Merre kell körbe sétálni két szám között?

Sok-sok apróság, ami bár egyértelműnek tűnik és minden instrukciót meg is kapsz a helyszínen, illetve felkészülésnél az edződtől/tanárodtól, de mégis nagyon sok energiát vesz el az első alkalommal járó bizonytalanság. Érkezz a versenyre felkészülten!

Versennyel kapcsolatos ötletek és tanácsok hamarosan jönnek a következő részekben!

Oszd meg ezt a cikket