A west coast swing egy lindy hopban gyökerező-, páros-, swing-tánc, amit az elmúlt évtizedek szinte bármely zenéjére táncolhatsz.

Táncolj párban napjaink zenéire – így szól a Freeswing mottó, hiszen a west coast swing úgy változott az elmúlt évtizedek során, ahogy a zenék változtak. Amikor megjelent egy új sláger, egy új zenei stílus és az tetszett a westieknek, akkor táncoltak rá. Westie-nek becézzük azokat, akik nagyon szeretik a west coast swinget és sokat táncolnak.

Mivel a toplistákat újabb és újabb zenék hódítják meg, amelyek néha eltérnek az éppen aktuális slágerektől, ezért a táncnak is változnia kell, hogy harmóniában legyen a zenével. 

West coast swing órákon, bulikban és versenyeken táncolunk a legfrissebb listavezető zenékre, de a kedvenc slágerek is megszólalnak évtizedekkel ezelőttről.

Igaz, a west coast swing folyamatosan változik, hogy a legfrissebb zenékre is táncolni tudjunk, de ettől függetlenül táncolunk régebbi zenékre is. Kifejezetten jól esik bluesra táncolni például. 

Minden hétvégén vannak west coast swing bulik, néha kettő is.

Igen! Minden hétvégén van legalább egy west coast swing buli, de megesik, hogy pénteken és szombaton is találsz egyet-egyet. És ami a legnagyszerűbb, hogy ezekben a bulikban keverednek a különböző tánciskolák tagjai és tanárai, mivel a magyar west coast swing közösség barátságos, összetartó és befogadó.

Levi zenei stopja a karácsonyi west coast swing bemutatón

Magyar tanárok west coast swing verseny bemutatója karácsonykor. Ilyenkor mind együtt bulizunk...mint minden pénteken, csak ilyenkor sokkal többen.

Az teljesen normális a west coast swing közösségben, hogy valaki két vagy több tánciskolába is jár.

Ha a Freeswingbe jársz táncolni és esetleg nem tetszik valami, amin nem tudok változtatni, én leszek az első, aki ajánl egy másik táncsulit vagy tanárt. És tapasztalataim alapján így van ezzel a többi tanár is. A legfontosabb, hogy rendszeresen táncolj valahol, valamit.

Nehéz megmondani, hogy jelenleg hányan táncolnak west coast swinget Magyarországon, de az tény, hogy, a világ egyik legjobb helye Budapest, ha szereted ezt a táncot.

2007 ÓTA FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ KÖZÖSSÉG

2007-ben indult az első west coast swing tanfolyam Budapesten. Azóta fél tucat tánciskolával bővült a magyar wcs közössége.

WCS ÓRÁK MINDEN NAP

A hét minden napján találhatsz több hasonló szintű west coast swing órát is. Évente több workshopon és wellness hétvégén is részt vehetsz.

WCS BULIK MINDEN HÉTVÉGÉN

Minden hétvégén találsz egy nagy wcs bulit, és van, hogy akár kettőt is.

NÉGY NEMZETKÖZI WCS RENDEZVÉNY

2019-ben Budapesten már 4 nemzetközi west coast swing workshop és verseny kerül megrendezésre.

EURÓPA LEGNAGYOBB WCS RENDEZVÉNYE BUDAPESTEN

Minden év januárjában kerül megrendezésre a Budafest, Európa legnagyobb west coast swing versenye.

Az mc felkészíti a táncos nézőket a nagy west coast swing pro showra Budafesten

Budafest az esti pro show előtt. Európa legnagyobb nemzetközi west coast swing rendezvénye Budapesten kerül megrendezésre minden év januárjában. Több mint 30 országból érkezik több mint 1000 táncos erre a rendezvényre.

2007-ben kezdődött az egész, amikor az akkor még Boogie woogie tanárok, Ádám és Rita elindította az első budapesti west coast swing tanfolyamot.

2007 előtt még nem beszélhettünk west coast swing közösségről. Amiért megvethette lábát a west coast swing Magyarországon, az Balásy Ádámnak és Jóri Ritának köszönhető, illetve az ő rendkívül lelkes boogie woogie tanítványaiknak, akik nyitottak voltak egy új stílus megtanulására.

Az első tanfolyam után indult a következő és még egy és így tovább. Idővel néhány tanítvány tanítani kezdett és megindult a wcs közösség természetes növekedése, ahogy az lenni szokott.

Magyar west coast swing versenyzők

A Hungarian Open, a második legnagyobb nemzetközi west coast swing rendezvény Magyarországon. A képen a magyar dobogósok együtt ünnepelnek tánciskolától függetlenül.