top of page

West coast swing zenék 1: az építőegységek

Fontos megjegyzések
  1. Zenészek és táncosok egyes fogalmakat különbözőképpen használnak.

  2. A west coast swing zenék cikksorozatnak a célja, hogy egyszerű, közérthető nyelven magyarázza el a west coast swing zenék felépítését.

  3. A cikkben elhangzottak west coast swing zenékre, azaz 4/4-es (négy negyedes) zenékre vonatkoznak.

  4. Ahogy a táncban sem, a zenében sincsenek kőbe vésett szabályok. Mindig akadnak kivételek. Az egyszerűség és könnyebb olvashatóság érdekében nem mindig emelem ki a ritka kivételeket.

  5. Bizonyos dolgokra szándékosan nem térek ki a cikksorozat korábbi részeiben, mert egy későbbi részben fogok beszélni róla. Nagyban táncolsz, amikor egyszer csak “megáll” a zene. És nem áramkimaradás történt, hanem egy nagyobb zenei rész végéhez értél, ami derült égből villámcsapásként ért. Bár ismerted volna ezt a számot és akkor nem táncolsz tovább! De kell-e ismerned az összes létező west coast swing zenét, hogy megállj az ilyen stoppoknál? A west coast swing zenék, csakúgy, mint a beszédünk, kisebb-nagyobb egységekből épülnek fel. Ahogy mondanivalónkat szavakból, részmondatokból és mondatokból rakjuk össze, úgy a west coast swing zenék nagyobb egységei ütésekből, ütemekből, nyolcasokból épülnek fel.

west coast swing dj set

Ütések Az ütések egyenlő időközönként váltogatják egymást a zene legelejétől a legvégéig, tehát az ütések adják a zenének a tempóját. Amikor hallasz egy zenét, aminek imádod a lüktetését, a ritmusát, a dallamát, és nem bírod megállni, hogy elkezd mozgatni rá a lábad, (vagy a fejed) akkor az ütésekre mozogsz. 

három rocker headbanggel

Leütés és felütésA west coast swing zenék leütéssel kezdődnek. A táncot és soron következő figurát mindig leütésre kezdjük. Ha nem leütésre kezded, akkor nem leszel zenében. Ha nem vagy benne biztos, hogy mikor kell kezdeni a táncot, akkor figyelj oda órán a tanár beszámolására. A számok az ütéseket helyettesítik. A leütések a páratlan számok, a felütések pedig a párosak. Amikor beszámol a tanár a következő gyakorlat kezdéséhez, akkor az 5 és 7 a leütések. Ha még nem hallod magabiztosan a zenék lüktetését, akkor ne foglalkozz vele még, hogy miért számolunk 8-ig. Koncentrálj a leütésekre és felütésekre.

Ütés vagy ütem?Az ütés nem ugyanaz, mint az ütem. Erre érdemes odafigyelni, mert sokan összekeverik. A west coast swing zenékben egy ütemben négy ütés van. Amikor beszámol a tanár, hogy 5 6 7 8, akkor pontosan egy ütemet számol be. Ütem = leütés, felütés, leütés, felütés. Ez azért van, mert a west coast swing zenék 4/4-ben (ejtsd: négy negyedben) íródnak, tehát 4 negyed van egy ütemben. Egy negyed ugyanaz, mint egy ütés. A zenészek a negyed kifejezést használják, míg a táncosok ütésről szoktak beszélni. Ez ne tévesszen meg! West coast swing órákon nem nagyon fogod az ütem szót hallani és negyedekről sem szoktunk beszélni, szóval ha az előző bekezdés még kínai, rá se ránts! Mi, táncosok, nyolcasokban szoktunk gondolkodni.

Zenei nyolcasokA legfontosabb zenei egység a west coast swing táncos számára a nyolcasok. Ahogy az a nevéből is kiderül, nyolc ütés van egy nyolcasban: leütés, felütés, leütés, felütés, leütés, felütés, leütés, felütés vagy 1 2 3 4 5 6 7 8

west coast swing zenék építőegységeit ábrázolja: ütések, ütem és nyolcas

Videóban összefoglalva a west caost swing zenék építőegységei:


Comments


bottom of page