top of page

West coast swing versenyek 1. rész

West coast swing versenyek cikksorozatról

Ez a cikksorozat a west coast swing versenyek világába fog elkalaúzolni, és azzal kapcsolatos gondolataimat és ismereteimet foglalja össze. Részben ismeretterjesztő, részben tanácsadás jellegű írások lesznek ezek.


Ebben az első részben a west coast swing versenyek rendszeréről olvashatsz egy általános leírást, hogy a következő részek mindenkinek érthetőek legyenek.


Először is nézzük mi alapján kategorizálhatjuk a versenyeket, mi alapján osztják divíziókba a versenyzőket, illetve vessünk egy pillantást a west coast swing versenyek szerkezetére!


West coast swing verseny kategóriák:

Classic

Párok nevezhetnek ebbe a kategóriába. Választott zenére adnak elő jól begyakorolt koreográfiát. Az egyik leglátványosabb kategória, hiszen itt tudják kihozni magukból és partnerségükből a maximumot a táncosok.

Meg kell itt említeni Jordan-t és Tatiana-t, akik 13-szor nyerték meg a US Open-en a classic kategóriát, ami a west coast swing versenyek csúcsa. Nézz meg egy koreót tőlük! Vagy inkább nézd meg az összeset!


Showcase

Hasonlóan a classic kategóriához, párok nevezhetnek, akik választott zenére koreográfiát adnak elő. A különbség a classic-hoz képest, hogy itt megengedettek az emelések, akrobatikák. Emiatt ez a west coast swing versenyek leglátványosabb kategóriája, de pont ezért ezekben az előadásokban a legkisebb a swing tartalom.


Strictly

Párok nevezhetnek, de véletlenszerűen kapott zenére táncolnak. Ahogy az előző két kategóriában, itt is össze szoktak öltözni a táncosok, ezzel is harmonikusabbá téve táncukat. Míg classic és showcase kategóriákban sokkal extrémebb, kirívóbb és csillogósabb ruhákat láthatunk, strictlyben - rendezvénytől  függően - az elegánstól kezdve a trendi, hétköznapi felszerelésig bármivel találkozhatunk.


Jack and Jill (pontszerző verseny)

Ezeken a west coast swing versenyeken külön neveznek fiúk és lányok, majd véletlenszerűen kapott párral, véletlenszerűen kapott zenére kell táncolniuk. Míg a döntőt megelőző fordulókban minden számra más párral táncolnak a versenyzők és egyénileg vannak pontozva, addig a döntőben egyszer sorsolnak csak párt, és párként pontozzák a résztvevőket. A west coast swing versenyek közül a legizgalmasabb kategória.

Különleges Jack and Jill kategóriák (nem pontszerzők) Jack and Jill kategóriában szokták még megrendezni a sophisticated (al)kategóriát, ami nem más, mint egy Jack and Jill verseny 35 év felettieknek. Ez a kategória megtalálható a west coast swing versenyek többségén, de még több (nem pontszerző) szórakoztató versennyel is találkozhatsz, úgy mint például Jill and Jack, ahol a lányok vezetnek és a fiúk követnek; double trouble, ahol egy fiú két lányt vezet, vagy Switch, ahol a leader és follower szerep folyamatosan cserélik a táncosok egy számon belül is. És ez a lista még így sem teljes!   Itt olvashatsz az összes létező west coast swing verseny kategóriáról egy nagyszerű összegzést: http://wcsinfo.hu/106/verseny-tipusok/

Jack and Jill kategóriában megeshet például, hogy több lány nevez, mint fiú. Ebben az esetben lesznek fiúk, akiket visszahívnak, miután már táncoltak egyet.


Tehát sokféle kategóriában lehet west coast swing versenyeken indulni, de bizonyos szempontból legfontosabb a Jack and Jill, mivel az itt elért helyezésekkel lehet WSDC pontokat gyűjteni, amik a felsőbb divíziókba vezető út építőköveit jelentik.


World Swing Dance Council (WSDC)

A World Swing Dance Council (WSDC) nevű szervezet szabályozza többek között a west coast swing versenyeket is. Amennyiben egy rendezvény nem nyeri el a WSDC engedélyét, úgy azon a versenyen nem lehetséges pontot szerezni.


Versenyt ugyanúgy rendezhet bármelyik szervező, de pontot szerezni csak WSDC által jóváhagyott rendezvényen lehet, amit a szervezők általában ki is emelnek a marketing anyagokon egy wsdc plecsnivel.

A WSDC weboldalon megtalálhatjátok az összes WSDC szabályt és egyéb infókat is: https://www.worldsdc.com/rules-info/

West coast swing verseny divíziók

Hat divízióba sorolják be a west coast swing versenyzőket Jack and Jill kategóriában elért eredményeik alapján: Newcomer > Novice > Intermediate > Advanced > All star > Champion


Míg newcomerben és novice-ban bárki elindulhat, intermediate-ben és felette már csak a megfelelő mennyiségű WSDC pontok birtokában engedélyezett a nevezés.


Tehát életed első west coast swing versenyén dönthetsz úgy, hogy indulsz newcomerben, vagy egyből mész novice-ba. Amíg nem szereztél novice pontot, addig visszamehetsz newcomerbe. A további divíziókba jutás a következő szabályok szerint történik (10. oldal).

Tehát ha van például 23 novice pontod, akkor maradhatsz még novice divízióban, de fel is mehetsz intermediate-be, ha úgy érzed készen állsz rá.

A hivatalos WSDC dokumentum alapján a rendezvény egyedi szabályai határozzák meg, hogy ki indulhat champion divíziókban. Viszont hallottam olyan íratlan szabályról is, hogy az számít champoin-nak, aki US Open classic/showcase kategóriában végzett már első öt között.

Pontszerzés a west coast swing versenyeken

Minél többen indulnak egy versenyen, annál több pontot kaphatsz, ha helyezést érsz el. Ahhoz, hogy pontot lehessen szerezni egy versenyen, minimum 5 leadernek és 5 followernek inulnia kell az adott divízióban. Tegyük fel, hogy nevezel egy west coast swing versenyre, amin 75 leader és 84 follower indul el. Jól sikerül a verseny neked és így harmadik leszel. Leaderként 10 pontot fogsz kapni, míg followerkén 14 pontot, hiszen egy followernek ez egy tier 5-ös verseny. Ha érdekel részletesebben, akkor a 11. oldalon megtalálod a Tier táblázatot.


West coast swing (Jack and Jill) versenyek felépítése

Úgy, mint más sportágakban, a west coast swing versenyek esetében is több fordulóban kell bizonyítania a táncosoknak. A fordulók száma az indulók számától függ.

Ha például csak 7 pár nevezett az advanced divízióba, akkor ott nincs szükség selejtezőkre és középdöntőkre, így egyből döntő következik. Egy népesebb, 70-80 párból álló novice divízióban viszont szükség van több fordulóra is, mint például 4 kör (heat) selejtező, két kör középdöntő és egy döntő, ahol végül már csak 15 pár marad. További itt részletek a 11. oldalon.

Ajánlott fordulók száma az indulók számától függően: TIER 1: 5-10 versenyző (döntő) TIER 2: 11-19 versenyző (elődöntő és döntő) TIER 3: 20-39 versenyző (minimum 2 forduló: elődöntő és döntő) TIER 4: 40-79 Competitors (középdöntő, elődöntő és döntő) TIER 5: 80-129 Competitors (minimum 3 forduló: középdöntő, elődöntő és döntő) TIER 6: 130+ Competitors (minimum 4 forduló: selejtező, középdöntő, elődöntő és döntő) (Selejtező = prelim, középdöntő = quarters, elődöntő = semi final, döntő = final)

A west coast swing versenyek döntőinek fajtái:

All skate - minden pár egyszerre van a parketten. Általában így zajlanak az selejtezők és a középdöntők, illetve az alsóbb divíziókban a döntők (finals) is.


Jam - egy sorban állnak a versenyzők és minden soron következő pár kap 30-60 másodpercet egy (általában) gyors popzenéből, hogy a parketten egyedüliként megmutassa, mit tud. Ahogy lejárt az ideje egy párnak, már jöhet is a soron következő. Még a zene se áll meg.


2/3-couple jam - két vagy három pár van egyszerre a parketten 1-1,5 perc erejéig.

A kezdőbb, de nagyobb létszámú divíziókra, mint pl. novice, gyakran jellemző ez a formátum.


Spotlight - egyszerre csak egy pár van a parketten és csak az övék a “reflektorfény”. Egy vagy két zenének az első 1-2 percére bizonyíthatják, hogy a dobogóra valók. Ahol két számot táncolnak, ott az első zene általában lassú, a második pedig gyors.


Pontszerző (WSDC) west coast swing versenyek

Ahhoz, hogy pontot szerezz, WSDC versenyen kell részt venned. Sajnos ez nem egy olcsó mulatság, mivel a WSDC szabályzat előírja, hogy a rendezvénynek legalább három naposnak kell lennie és egy hotelszerű létesítményben kell megrendezésre kerülnie.


Ahhoz, hogy nevezhess egy versenyre, kell valamilyen belépőt vásárolnod az egész rendezvényre (party pass vagy full pass). Erről hamarosan bővebben olvashatsz a versenyek cikksorozat második részében.

Magyarországon már ngy pontszerző esemény is van évente, ami őrületesen nagy dolog, de ha ennél többet szeretnél versenyezni, akkor külföldre kell utaznod.

Comments


bottom of page