top of page

West coast swing mennyország

Péntek reggel van.

Képzelj el egy négy-öt csillagos hotelt sok-sok szobával és egy óriási parkettás bálteremmel!

Töltsd meg a szállodát több száz West Coast Swing táncossal a világ minden részéről! Majd adj hozzá egy fél tucat profi West Coast Swing tanárt a világ legjobbjai közül!

Pénteken dél körül az első esemény az “audition”, ahol a tanárok beosztják a táncosokat különböző szintekre. Mindenki egyszerre lép a táncparkettre és pár szám alatt a tanárok kiosztják a karszalagokat, amik a belépést jelentik a szintezett órákra.


Az audition végére mindenki megkapja színkódolt karszalagját és megkezdheti a hétvége első óráját a szintjének megfelelő csoportban. A késő délutánig folyamatosan zajló órákat csak az ebédszünet szakítja meg hosszabban.

A délutáni órák után az emberek többsége visszavonul egy rövid pihenőre, de egy óra sem telik el, és két csoport kezdi újra benépesíteni a táncparkettet. Az élre vasalt nadrág, ing, blúz, alkalmi smink, belőtt haj, fókuszált vagy éppen izgatott arcok jellemzik az egyik csoportot: a versenyzőket. A másik csoport pedig az őket buzdító szurkolók, akik kevésbé érdekeltek a versengésben, de annál inkább az azt követő buliban és egyéb meglepetésekben.

A bálteremben a nézők a parkett szélére gyűlnek, az első kategória versenyzői pedig az előtérben sorakoznak fel. Bemutatják a bírákat és már indulhatnak is a selejtezők. Először a versenyzésben még nem túl jártas Newcomer és Novice, majd az Intermediate, Advanced és végül az All star kategória következik. A különböző kategóriákban a versenyzők számától függően rendeznek selejtezőt, középdöntőt, elődöntőt és döntőt. Minél magasabb osztályról beszélünk, általában annál kevesebb fordulóra kerül sor. Például az all star versenyzők sokszor egyből döntőznek, esetleg elődöntőt táncolnak nagyobb, népszerűbb rendezvényeken. A Novice mezőny minden rendezvényen a legnagyobb. Megesik, hogy több mint 100-100 fiú és lány indul ebben a kategóriában. Ilyenkor szükséges két vagy három forduló is a döntőig, hogy a bírák mindenkit jól szemügyre vehessenek.

Ahogy levonul az utolsó versenyző a parkettről, kezdetét veszi a parti. A tánctér minden sarka ki van ilyenkor használva. Egy tűt se lehet leejteni. Nagyjából éjfélkor tetőzik a létszám a pro-show előtt. Mindenki a terembe gyűlik, és óriási félkörbe tömörülve, áhitattal nézi végig a tanárok előadásait. Ez mindig különleges pillanata az ilyen hétvégéknek.

Élőben látni a Youtube-on már százszor megnézett táncokat teljesen más élmény, mint a képernyőn. Olyan részleteket vehetsz észre, amik még a csúcs-full-hd-s tévéden se fognak átjönni. Csak élőben érezheted a táncosok fókuszát és koncentrációját. Láthatod az izmok munkáját, a lélegzetvételeket, a lendületet és az erőt a mozdulataikban. Látnod kell Jordant és Tatianát élőben! A tizenegyszeres Us Open bajnokok már visszavonultak a Classic kategóriából, de reméljük még sokszor láthatjuk régebbi koreográfiáikat. (Úgy, mint a 2017-es Budafesten.)

A bemutatók után folytatódik a buli pirkadatig. Tömött a parkett, izzik a levegő. A kezdő táncostól a tanárig mindenki bulizik a bálteremben. Kisebb csoportok eltűnnek egy-két órára roompartyzni (kisebb baráti körben iszogatni, beszélgetni a hotelszobájukban), de később biztos visszatérnek a tánctérre. A bálterem előterében ivókutaknál hidratálhatják magukat a táncosok, és hajnali kettő fele sokszor pizzával, virslivel vagy sütivel kedveskednek a rendezők.

Lassan, fokozatosan oszlik fel a bulizó tömeg az éjszaka előrehaladtával. Észrevétlenül szivárognak vissza szobáikba a táncosok. Hajnal hasadtával már szellősebb a parkett, de sosem ér véget a tánc reggeli előtt. Mindig akad egy maréknyi fanatikus, akik lefekvés előtt még megreggeliznek. És aki végig bírja a bulit, annak ott a helye a "túlélők" fényképen.

Csak pár órára csendesül el a bálterem és már kezdődnek is újra a workshopok. Kezdődik újra az egész kIsebb változásokkal még kétszer: szombaton és vasárnap.

Egyik rendezvény kisebb, a másik nagyobb, de többé-kevésbé így zajlik egy West Coast Swing hétvége.

Tudtad, hogy Magyarországon négy nemzetközi West Coast Swing hétvége is megrendezésre kerül évente? Itt olvashatsz róluk hamarosan...

Comments


bottom of page