top of page

Szokások west coast swing bulikban 3: kötelességek, elvárások és kívánságok

Sok-sok kérdés felmerülhet a west coast bulik kapcsán:

Hány táncra szól egy felkérés west coast swingben? Illik-e lekérni valakit? Szokás-e beszélgetni tánc közben? És így tovább. Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztam az előző két cikkben, illetve egy régebbi cikkben is. Ha még nem olvastad ezeket, akkor itt eléred őket:


Ebben az írásban azonban nem az illemről és az etikettről szeretnék beszélni, hanem a közösségben felmerülő elvárásokról és kívánságokról.


Mit várhatunk el egymástól és a különböző szerepektől west coast swing bulikban? Továbbá mik a kötelességeink és mit kívánhatunk egymástól, illetve ettől a közösségtől?

Senkitől nem várhatod el, hogy táncoljon veled, és senkinek nem kötelessége táncolni veled. Se a veled egy szinten lévőknek, se a csoporttársaidnak, se a barátnődnek, se a barátodnak, se a gyakorló partnerednek, se a haladóbbaknak, sem pedig a tanáraidnak.

A hétvégi budapesti west coast swing bulikban két szerepre tudok gondolni, akiknek kötelességei vannak, de a bulizók nem tartoznak közéjük.

A buliban a dj kötelessége, hogy zenét játszon és a recepciós kötelessége, hogy elkérje a belépőt és karszalagot adjon. Nekik azért vannak kötelességeik, mert korábban elvállalták ezeket a szerepeket.

A harmadik “szerepkör” a bulizó emberek, akik szórakozni érkeznek. Mind ugyanazért vannak ott: bulizni, beszélgetni, kikapcsolódni és táncolni. Semmilyen kötelességet nem vállaltak a belépőjegy kifizetésével.

Szerepek bulin kívül

Az életben minden egyes ember többféle szerepet tölt be. Például egy nő lehet anya, gyermek, húg, feleség, magyartanár, kosárlabdaedző, és hobbitáncos is egyszerre.

Sokféle szerepet töltünk be, de nem hordjuk mindig, minden pillanatban minden szerep kalapját. Ahogy a pszichológus sem analizálja non-stop a barátait egy sör mellett, úgy a tánctanár sem analizál téged a buliban tánc közben.

A west coast swing tanár is bulizni megy a hétvégi wcs bulikba. Abban a pillanatban, hogy a belépődíjat befizetve belép a szórakozóhelyre, ő is csak egy a sok bulizó ember közül. Nem tanár.

Szóval ne várjuk el a tanároktól, hogy táncoljanak velünk, csak azért, mert tanárok. Egy nagy rendezvényen nekem is ott vannak a “tanáraim” és nem várom el tőlük, hogy táncoljanak velem még úgy sem, hogy sokuknak szerződésébe van foglalva, hogy bulizzanak bizonyos óraszámot.

A tanárok bort isznak, vizet prédikálnak

Nem egyszer hallottam már egy-egy ebbe a témába vágó beszélgetésnél, hogy a tanárok igaz hirdetik, osztják az igét, hogy táncoljanak ad haladók és extrahaladók a kezdőkkel, ők mégsem teszik azt.

Egyrészt azt látom, hogy sok tanár táncol az extrahaladó szint alatti táncosokkal. Másrészt arra kérek minden elvárót és bírálót, hogy gondoljatok bele, tanítás közben mennyit táncolunk teljesen kezdő-középhaladó-haladó táncosokkal!

Akikkel beszéltem tanárokkal, nem vagyunk restek beállni és végigtáncolni az órát veletek, ha az arányok azt megkívánják. Persze amellett, hogy közben oda kell figyelnünk a csoportra, az óra menetére úgy általában, és a fejünkön kell tartani a tanári kalapot.

Csak haladóbbakkal akarok táncolni

Amikor elvárod, hogy csak nálad tapasztaltabb westiekkel táncolj, akkor felteszed-e magadnak a kérdést, hogy “én táncolok-e nálam kezdőbbekkel”?

Ha mindenki csak magasabb szintű táncosokkal akarna táncolni, akkor veled csak olyanok táncolnának, akikkel te nem akarsz. És akikkel te akarsz, azok nem akarnának veled táncolni, ha ők is csak haladóbb partnereket keresnének.

Szóval azon túl, hogy matematikailag lehetetlen, hogy mindenki haladóbb partnerekkel táncoljon a buliban, nincs is erre egyáltalán szükség. A táncpartnered szintjénél sokkal fontosabb, hogy mennyire figyeltek oda egymásra és mennyire szerettek hasonlóképpen kommunikálni tánc közben. Gondolok itt a kapcsolat erősségére, muzikalitásra, azaz melyik csatornákat részesítitek előnyben. Itt olvashatsz erről a témáról átfogóan:

Freeswing bevezetője a west coast swing kapcsolatokba

Ideális esetben a táncaid túlnyomó többségét a saját szinteddel, illetve a nálad kicsit kevésbé tapasztaltakkal és nálad kicsit haladóbbakkal fogod táncolni. A maradék táncokat pedig sokkal haladóbbakkal és sokkal kezdőbbekkel táncolod.

Így mindenkinek jut bőven tánc és a kezdők is bekerülnek a körforgásba.

a dj is playing at a non west coast swing party

Játszon jó zenéket a dj!

Azt gondolom ez mindenki számára egyértelmű, talán mégis megér egy pár mondatot. Ahányan vagyunk, annyi féle zenei ízléssel rendelkezünk. Továbbá az általános zenei ízlésen túl gondolom nem csak nekem függ a hangulatomtól, hogy éppen milyen zenét szeretek hallgatni, vagy mire szeretek táncolni.

Attól függően, hogy mennyire tapasztalt valaki west coast swingben, szintén különböző fajtájú és tempójú zenéket szeret.

A dj-től elvárható, hogy odafigyeljen a “tömeg” hangulatára, de nyilvánvalóan nem várhatod el, hogy mindig  jó zenét játszon neked.

A west coast swing bulikban általában hallhatsz mindenféle zenét, de nem mindegy, hogy mikor mész. A lassú-közepes tempójú zenéket korán szoktuk játszani a buli elején. Ez a rész kifejezetten a kezdőknek kedvez.

A buli végén sokkal elvontabb, nehezebben értelmezhető, művészibb, vagy éppen nehéz ritmikájú zenéket szoktunk játszani, amikre inkább a tapasztalt táncosok tudnak jókat táncolni.

A kettő között pedig játszunk sok közepes-gyors zenét stílustól függetlenül.

Végszó

A west coast swing bulikban a minimális etikett (udvariasan kérjük fel egymást, felkeressük később, akit elutasítottunk, nem fogdossuk egymást stb.) betartásán túl nem kérhetjük számon senkitől, hogy kivel, mikor és mennyit táncol.

A tánctanárok tehetnek talán a legtöbbet a közösség fejlődéséért és alakulásáért, de amikor buliznak, akkor tőlük sem várhatsz el többet, mint bármely más bulizni vágyó táncostól.

Ha mindenki nála haladóbb táncosokkal akarna táncolni, akkor senki se lenne boldog. A nagyon jó táncoknak egyáltalán nem feltétele az erősebb partner. Sokkal fontosabb, hogy ki hogyan szereti táncolni a west coast swinget.

A dj akkor játszik jó zenét, ha a társaság túlnyomó többsége táncol. Ha neked vagy nekem egész este nem tetszik a zene, de a “tömeg” nagy része táncol, akkor nem mondhatjuk a dj-re, hogy rossz zenét játszik.

Comments


bottom of page