top of page

Miért fejlődnek mások gyorsabban west coast swingben, mint te?

Néha az egyértelműt, amit már tudunk, összefoglalva olvasva mégis valami újat kapunk. Azt hiszem, most semmi újat nem fogok leírni. És valószínűleg összefoglalva sem fog korszakalkotó írás születni.

Mégis szükségét érzem ennek a bejegyzésnek, mert többször előfordult már, hogy egy-egy tanítványom nem értette, hogy miért fejlődnek bizonyos emberek gyorsabban, mások pedig lassabban.

Általában csak egy kérdőjel jelenik meg a tanítványok fejében, amikor megjelenik egy “szuper tehetség” a kezdő órán és pár hónap alatt a haladó csoportba kerül. De néha további rossz gondolatok is társulnak ehhez:

Minek gyakorlok ennyit, ha más ilyen könnyen meg tudja tanulni ugyanazt?Nem igazságos, hogy más ilyen könnyen megtanulja!Én béna, tehetségtelen vagyok, hiszen az új lány/fiú már most jobban mozog, mint én.

Ha ebben a helyzetben találod magad, akkor először is kérdezd meg magadtól a következőt:

Miért táncolok? Mi a célom a tánccal?

És miért fejlődnek gyorsabban mások?

Mert kitartóbbak és szorgalmasabbak

Azt képzeld el, hogy ha valaki többet és hosszabban gyakorol, mint te, akkor gyorsabban fog fejlődni (feltéve, hogy hasonló tehetséggel és előképzettséggel rendelkezik, mint te). De most ne matekozzunk. Ha többet gyakorolsz és szorgalmasabban, akkor gyorsabban fogsz fejlődni. Magadnál mindenképpen gyorsabban!

Mert céltudatosabban gyakorolnak

Azt is hallottam már nem egyszer, hogy valaki sokat “gyakorol” (=táncikál), mégsem fejlődik. Ha nem sportoltál vagy táncoltál versenyszerűen gyerekkorodban, akkor valószínűleg nem tudod, hogy mit jelent, vagy hogyan kell tudatosan edzeni, gyakorolni.

Talán már leírtam egy korábbi cikkben, de lehet, hogy csak vázlatként hever valahol, hogy mi a véleményem az edzésről, a gyakorlásról és a táncikálásról.

Heti 5*2 óra táncikálással pont annyit fogsz fejlődni, mint ha 2*1 órát edzettél volna tudatosan. Hasraütés szerű becslés, de érted a lényeget. Ha lemész gyakorolni és végül 2 órát táncoltok, akkor az inkább táncikálás. Habár annak is megvan a helye, mint az edzés/gyakorlás egy része.

Mert tehetségesebbek

Ha valaki jobb ritmusérzékkel és mozgáskoordinációval született/nőtt fel, mint te, akkor gyorsabban fog fejlődni ha nagyjából annyit gyakorol, mint te. De ne matekozzunk! Ha valaki tehetségesebb, akkor könnyebben fog fejlődni, mint te. Még az is könnyen megtörténhet, hogy gyorsabban fog fejlődni, mint te, miközben te kétszer annyit gyakorolsz. Ilyen az élet.

Én sem tartottam igazságosnak, hogy P. Anna általános iskolában előbb értette a matek feladatokat, mint hogy a tanár elmagyarázta volna. Mi meg óra végére kezdtük kapisgálni.

Vannak, akik sok mindenben tehetségtelenek. És vannak, akik szinte mindenben tehetségesek. Ha te pont valami olyanban akarsz sikeres lenni, amiben nem vagy kifejezetten tehetséges, akkor sokkal kitartóbban és többet kell dolgoznod majd, mint a tehetségeseknek.

Mert van előképzettségük

Néha mondják, hogy az új srác/lány jobban táncol 3-4 hónap west coast swing után, mint a “többiek”. A tánc, az tánc. Ha versenyszerűen táncolsz 7-8 évig, akkor gyorsabban fogsz fejlődni west coast swingben teljesen kezdőként.

Egy tapasztalt boxoló valószínűleg megverne egy karateversenyen. Attól még, hogy te egy éve karatézol, ő 10 éve boxol. Erősebb, jobb a mozgáskoordinációja, jobban tartja a távolságot és így tovább. Ezek stílustól független készségek, amire szükséged van bármilyen küzdősportban.

A west coast swing egy tánc, amiben hasonlóképpen, mint más táncokban, forgunk egy lábon és haladva, izoláljuk vagy összekötjük a testrészeinket, fontos a tartás, az izomkoordináció, az egyensúly és így tovább. Ha valaki már megtanulta ezeket a készségeket egy másik stílusban, akkor west coast swingben sokkal könnyebben fog fejlődni.

Végszó

Heti egy-két táncóra arra elég, hogy nagyon jól érezd magad, megtanulj táncolni és eljárhass bulizni. A látványos fejlődéshez, versenyzéshez általában több kell egy idő után.

Fogadd el, hogy mindannyian másban vagyunk tehetségesek. Ha a tánc nem a te erősséged, de ász akarsz lenni, akkor többet kell dolgoznod, mint a tehetségeseknek.

Ha zavar, hogy a többiek gyorsabban fejlődnek és nem tudod megválaszolni a következő kérdést, akkor itt kezdd:

Miért táncolsz? Mi a célod a tánccal?

Comments


bottom of page