top of page

A legolcsóbb (WSDC) west coast swing versenyek magyaroknak

Ha olvastad a west coast swing versenyekről szóló írásomat, akkor arról is hallhattál, hogy versenyezni nem is olyan olcsó dolog ebben a műfajban. Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért olyan drágák a west coast swing versenyek, akkor olvasd el a cikket!

Kattints a képre a cikkhez!


De most beszéljünk arról, hogy melyik west coast swing rendezvényeket célozd meg, ha szeretnél versenyezni, wsdc pontokat szerezni, és minél kevesebb pénzt rákölteni minderre!

Általánosságban beszélve Magyarországtól minél távolabbi rendezvényre mész, annál több pénzt kell rászánnod a kirándulásra. A nyugat- és észak-európai országok sokkal drágábbak, mint a szomszédaink. Ezekben az országokban (Spanyolország, Németország, Finnország, Norvégia) sokkal drágább lesz a szállás és az étkezések is, mint például Romániában vagy Lengyelországban. Továbbá minél messzebbre kell utazni, általában annál drágább lesz az útiköltség is. Persze vannak kivételek és érdemes nyitva tartani a szemünket, de általánosságban ez így lesz igaz.

Lejjebb egy toplistát találhatsz a legolcsóbb west coast swing rendezvényekről magyaroknak. A sorrendet egyetlen dolog határozza meg, mégpedig hogy mennyibe kerül a rendezvény utazással, kajával, szállással és egyéb költségekkel együtt. Mivel szinte semelyik költség nem fix egy ilyen rendezvénynél, így a sorrend az általam tapasztaltak és összegyűjtött infók alapján alakult ki. Valós adatokra alapozott összegekkel kalkuláltam.

Ezúton is köszönöm Viktornak a gondos kis táblázatát, amiben nyomon követhettem az utóbbi három év rendezvényeit és kiadásait, amin részt vett!

A rendezvény ára:

Minden rendezvényre a workshop pass early bird és late bird árának átlagát számoltam. Ha fontos számodra, hogy eljuss egy-egy ilyen rendezvényre és végül rászánod a pénzt, akkor javaslom, hogy vegyél részt a workshopokon is. Megéri rákölteni az extra 10-15e forintot, hogy a világ legjobb tanáraitól tanulhass és megismerhesd a táncosokat, akikkel bulizni fogsz.

Utazás:

Ha repülni kell, akkor feladott csomag nélküli árakkal számoltam, hiszen most az a cél, hogy minél olcsóbban kihozzuk ezeket a kirándulásokat. Ha ott akarsz lenni, és a pénzen múlik, hogy eljuss egy-egy ilyen west coast swing rendezvényre, akkor meg fogod tudni oldani kézipoggyásszal is! Ha földön megközelíthető a cél, akkor általában autóval számoltam, amiben 3-4 ember osztja meg a költségeket.

Szállás:

Mindig a rendezvény hivatalos szállásának áraival kalkuláltam péntektől hétfőig, három éjszakára.

Verseny:

Egy darab jack and jill versenynevezéssel számoltam.

Étkezések:

Abban az esetben, ha teljes ellátás van a szállás árában, nem számoltam extra kajapénzt. Ellenkező esetben egy szűk kerettel számoltam, amivel megoldható az adott országban, városban az étkezés péntektől hétfőig. Ebből a keretből nem fogsz minden nap étteremben kajálni, de nem maradsz éhen sem, ha ügyes vagy.

A sorrendet egy magyar, Budapesten élő táncos szempontjából raktam össze. Biztos van sok olcsó rendezvény az USA-ban és a világ egyéb részein is, de csak az odarepülés romokba döntené sokunknak a költségvetését. Egy magyarországi  west coast swing rendezvény legalább olyan jó lehet, ha nem jobb, mint egy külföldi. És már három WSDC rendezvényünk is van! Mellesleg lehet, hogy nincs szállás költség, olcsóbban megoldhatóak az étkezések, és repülni se kell. Továbbá egyre több az autóval könnyen megközelíthető, külföldi WSDC rendezvények száma is.

Először külön akartam választani a magyar és külföldi west coast swing versenyeket, de nincs értelme. A hazai versenyek mindig olcsóbbak lesznek nekünk. A népszerű külföldi tanárok is eljönnek hozzánk. A táncosok is, akikkel jókat bulizhatunk. És WSDC pontokat is szerezhetünk a versenyeken. Számunkra nincs előnye egy külföldi versenynek egy itthon rendezettel szemben.

A helyezettek sorrendjét kizárólag azok ára határozta meg. Hogy melyik rendezvény mennyire jó, az szinte 100%-ban ízlés kérdése. Az óriási rendezvényeket szereted vagy a családias hangulatúakat? Ezt a tanárt vagy azt a tanárt? A parketta inkább csússzon kicsit, mint tapadjon, vagy fordítva? Inkább nagyobb mezőny legyen versenyeken, vagy kisebb? Több verseny legyen, vagy buli? stb. stb. stb.

Szóval jöjjön akkor a 6 legolcsóbb, WSDC által jóváhagyott west coast swing rendezvény magyaroknak:

Hungarian Open (~75.000 Ft helyett ~40.000 Ft)

Mivel a harmadik helyezett Hungarian Open helyszíne változni fog jövőre, így a 2017-es árakkal számoltam, amikor Siófokon rendezték meg. Bárhol is rendezik meg jövőre, biztos vagyok benne, hogy továbbra is lesz helye ezen a listán. És ki tudja, talán még a listánk második vagy első helyére is becsúszhat!?

Frissítés: Hungarian Open felmászott az első helyre, mivel újra Budapesten kerül megrendezésre 2018-ban! Így szállásra és utazásra sem kell költeni már. Ráadásul, Ádám és Rita, a szervezők támogatják a magyar west coast swing közösséget egy kis kedvezménnyel is!!! Így mindössze 39.500 Ft-ért bulival, kajával, versennyel és workshopokkal a Hungarian Open lett a legolcsóbb (WSDC) west coast swing rendezvény magyaroknak, a szintén szuper olcsó Autumn Swing Challenge előtt.

Autumn Swing Challange (~45.000 Ft)

A legolcsóbb west coast swing rendezvény egy budapesti westinek! Mivel a Corvin negyednél kerül megrendezésre az ASC, így szállást nem kell fizetnünk, és nyílván utazásra is annyit kell költenünk, amennyit bármelyik hétköznap költenénk. A workshopbelépőn és nevezési díjon túl az egyetlen költség, amivel érdemes számolni, az egy-két csoportos kajálás. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is egy nemzetközi west coast swing rendezvény, akkor az Autumn Swing Challange tökéletes lehetőség erre.

Budafest (~50.000 Ft)

Jól bánt velünk a sors, hogy Európa legnagyobb west coast swing rendezvénye, ahova még más kontinensekről is érkeznek szép számmal, az egyben a második legolcsóbb lehetőség magyaroknak. Nyílván azért lehet ez így, mert Budapesten rendezik meg a Lánchíd lábánál az InterContinental Hotelban. Itt mindig a világ leg-leg-legjobb west coast swing táncosai tanítanak, akik a US Openeket nyerik, és akik a legkeresettebb tanárok a világon. Versenyen eredményt elérni itt bizony nem egyszerű, mivel még az all star divíziónak a versenyei is több körösek.

Citadel swing (~80.000 Ft)

A negyedik helyet a Citadel swing viszi. Ide autóval, vonattal, busszal könnyen és olcsón el lehet jutni, hiszen kicsivel több csak 300 km-nél Temesvár. A szállás a rendezvény hivatalos hoteljében olcsó, az étkezéseket is olcsón meg lehet oldani helyi étkezdékben, és az élelmiszerboltok még olcsóbbak is, mint Budapesten. Ki mennyire akar spórolni vagy elengedni magát, annyit költhet. Étkezésekre egy átlag alacsony összeget adtam meg itt is.

King Swing (~90.000 Ft)

Viszonylag friss wsdc rendezvény, melyet Krakkóban rendeznek meg. Ami miatt be tudott csúszni a legolcsóbbak közé, az a rendkívül olcsó útiköltség. Annál kevésbé kényelmes, hiszen egy 7 órás buszútról beszélünk. Ha kicsit komfortosabban szeretnétek érezni magatokat, akkor üljetek össze egy autóba a 400-500 km-es útra!

Kiwi fest (~95.000 Ft)

Az első rendezvény, ahova már repülőjegyet számoltam, hiszen 1100 km-t autózni Kievig koránt sem lenne móka, főleg ha utána még táncolni is kéne több órát. A rendkívül olcsó szállás és helyi árak viszont éppen besegítették a Kiwi festet erre a listára.

Utószó

Mindig lehet kicsivel vagy sokkal többet költeni, de ez a cikk arról szól, hogy hogyan lehet a legolcsóbban megúszni, ha rendszeresen versenyezni szeretnél!

Akkor is lehet okoskodni a költségekkel, ha külföldi versenyre mész! Lehet lakni barátoknál, vagy lehet Airbnb-vel szállást keresni. Le lehet foglalni a repülőt, illetve a hotelt korán, vagy közelebbi helyekre egy teli autóval menni megosztva az úti költséget. Lehet kaját vásárolni Tescoban vagy valami hasonló áruházban.

Ha tudsz olyan WSDC west coast swing rendezvényről, aminek itt lenne a helye, akkor kérlek írj, kommentelj, és kiegészítem a listát!

A kalkulációk:

Comments


bottom of page