top of page

A kezdő west coast swing táncosok két nagy kérdése


Mennyi idő alatt lehet megtanulni ezt a táncot? Mikor lesz az első west coast swing buli, amin ott lehetek?

A kezdő tanfolyamokon sokszor kapom ezeket a kérdéseket főleg azoktól, akik rögtön az első óra után ott akarják találni magukat egy West Coast Swing buli hevében. Régebben mindig úgy kezdődött a válaszom, hogy attól függ....aztán leszoktam erről, mert bármennyire is szívesen mesélnék hosszasan, nincs időm két óra között kifejteni a válaszomat úgy, ahogy itt most megtehetem.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a West Coast Swinget?

Rövid válasz: Ha csak a bakancslistádra szeretnéd felírni, hogy megtanultál táncolni, akkor egy haladó tanfolyamot elvégezve nyugodtan megteheted, hiszen akkor már megnyílnak előtted a west coast swing bulik, mivel végig tudsz táncolni egy számot. Haladó tanolyam előtt általában van egy kezdő és egy középhaladó tanfolyam is, így 6-12 hónap alatt "megtanulhatod" a West Coast Swinget.

Tényleg meg lehet tanulni a West Coast Swinget egy éven belül? Egy sportot meg lehet? Egy nyelvet meg lehet? Nem érdemes úgy gondolni a táncra, mint egy nyelvtanfolyamra. Igazából a nyelvtanulásra sem érdemes úgy gondolni, hacsak nem egy fecni papírért tanulsz, ami igaz, sokszor fontos lehet az életben. A középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsga nem jelenti azt, hogy megtanultál beszélni azon a bizonyos idegen nyelven. Teljesítetted a mininum követeléseket, hogy meglegyen a papír. De tudsz-e társalogni valakivel azon túl, hogy honnan jött vagy mi a kedvenc étele? Ki tudod-e magad fejezni választékosan? Megérted-e a helyi szlenget? Fordítanod kell-e szóról szóra fejben vagy gondolataid már egybefüggő mondatokként hagyják el ajkaidat? 

Szóval akkor mennyi idő alatt lehet tényleg megtanulni a West Coast Swinget? Attól függ, hogy te mikor gondolod és érzed úgy, hogy már tudsz táncolni. Amikor végig bírsz táncolni egy számot? Egy estét? Amikor minden figurára van már egy variációd? Vagy amikor több szinten tudsz már kommunikálni a partnereddel tánc közben szavak nélkül? Esetleg amikor már olyan előadást tudsz színpadra vinni, amitől százak álla esik le? Nincs rossz válasz, tehát számszerűsítve 6-600 hónap alatt biztos megtanulod a West Coast Swinget, ahogy szeretnéd!

Fontosabb kérdés, hogy eljutsz-e odáig? Kitartással mindenki eljut oda, ahova szeretne. És ahhoz, hogy elmenj egy west coast swing buliba, még kitartás sem kell olyan sok. Lesz, aki gyorsabban, és lesz, aki lassabban tanulja meg ezt a táncot. És lesz olyan, aki sose tanulja meg. Utóbbi csak azzal történik meg, aki abbahagyja. Sokmindentől függ, hogy ki, milyen gyorsan tanulja meg ezt a táncot, de ez nem egy verseny! Azért táncolunk (általában), mert szeretjük a zenét, a mozgást és a társasági életet. Erről szólnak a west coast swing bulik. Tehát a legfontosabb egyáltalán nem az, hogy mennyi idő alatt tanulod meg, hanem hogy tudod-e élvezni az odavezető utat.

Mikor mehetek már west coast swing buliba?

Rövid válasz:  A hétvégén! Eljössz az első West Coast Swing órádra és 2-3 figurával már akár azon az órán szabadon táncolhatsz! Mehetsz bulizni! Azért tanulsz táncolni, hogy bulizhass? Ez szuper! És azért mennél bulizni, hogy jól érezd magad? Akkor a kérdés, hogy mikor fogod már jól érezni magad a buliban? Ez annyira egyénfüggő, hogy csak te válaszolhatod meg a kérdést! Egyik tanítványom két hónapja táncolt, amikor megkérdezte, hogy mikor van west coast swing buli? És azon a hétvégén már végig is táncolta az estét a maréknyi figurájával. Nem érdekelte, hogy ugyanazt a tíz figurát vezeti folyamatosan, így jól érezte magát. Másik tanítványom, egy lány, egy hónapja táncolt, amikor elment az első bulijába. Nagyon szépen lekövetett mindent, még a bonyolult figurákat is, amit a haladó fiúk vezettek. Azóta nem is jár már órákra. Persze, hogy nem igaz! Minden második figurába belegabalyodott a táncok elején, de az este végére több figurát tudott követni, mint a csoportjában bárki hetekkel később. És jól érezte magát? Igen! Mert nem érdekelte, ha nem sikerült valami. Természetesen azóta is jár órákra!
Kezdőként érdemes már a west coast swing buli elejére odaérni, mert ilyenkor lassabb és könnyebb zenéket játszanak a dj-k.
Ezek a történetek az egyik véglet. Legtöbben nem vagyunk ilyen bátrak és csak 2-3 hónap vagy akár fél év után jutunk le első bulinkba. Ez teljesen természetes, csak vigyázz, hogy ne legyél a másik véglet: már millió figurát ismersz, a haladó akárhányas csoportba jársz, és még mindig nem mertél elmenni bulizni.

Ez esetben ideje összeszedni a bátorságodat, néhány barátot, és irány a west coast swing buli! Ha kell bíztatás vagy jó tanács, kérj a tanárodtól! Nem ismerek olyan West Coast Swing tanárt, aki ne támogatná a tanítványait, hogy menjenek bulizni.
"...mert buliban fogsz igazán megtanulni táncolni..." Sokat fogod még hallani ezt haladó táncosoktól és tanároktól egyaránt. És teljes mértékben igaz is! Csak ne értelmezd félre! Mert órán tanulod meg a lépést, a figurát, a követést, a vezetést, majd buliban érnek ezek meg! És az órán tanultakon túl olyan dolgokat fogsz még megtanulni buliban, amit órán valószínű sose tanulnál meg! Szóval... Nézz ki egy west coast swing bulit és indulás, ha eljött az ideje! http://wcshirek.hu/bulik/ Nincsenek szigorú szabályaink, de ez első west coast swing buli előtt hasznosnak találhatod az alábbi cikket: https://www.freeswing.hu/blog-15-west-coast-swing-illemtan-2-bulik/

Comments


bottom of page