Téged is életed végéig kísér(te)ni fognak a hibáid?

Pár hete beszélgettem az egyik középhaladó tanítványommal többek között west coast swingről is. Szó esett figurákról, fejlődésről, tehetségről, kitartásról és bulikról. Egyik téma jött a másik után, amikor egyszer csak azt mondta:

“Ejj! Többet kéne gyakorolnom, hogy jobb legyen a technikám, mert szeretném jobban élvezni már a táncokat.”

A technika fontos, de nem a technikád fogja meghatározni, hogy mennyire élvezed a táncaidat. Még azt sem a technikád fogja meghatározni (első sorban), hogy mennyire szeretnek mások veled táncolni. Utóbbi esetben azért fontos egy minimális technikai tudás.

Ha előbb elindulsz, mint indítanának, ha karból vezetsz/követsz, ha teljesen szétesik a kereted, az természetesen befolyásolja, hogy mennyire lesznek jók a táncok. De ha ezek az alapvető dolgok megvannak (nagyjából), akkor valószínűleg máshol kell a varázslatot keresned a táncaidban.

Ha zavarnak a kisebb csetlés-botlások és félreértések a szabad táncok közben, az tönkreteheti a táncos élményeidet. Ezek a félreértések adódhatnak technikai hiányosságból, de ha tökéletes a technikája mindkét táncosnak, félreértések akkor is lesznek.

Ha azt veszed észre, hogy rendszeresen hasonló szituációkban, különböző partnerekkel is megtörténik ugyanaz a félreértés, az jó jel lehet arra, hogy valamilyen technikán dolgoznod kell.

Ha viszont egymástól teljesen független helyeken történik egy-egy félreértés a táncaidban, az valószínűleg tényleg csak egy félrement párbeszéd és nem pedig technikai hiányosság következménye.

Egy west coast swing tánc nem lesz tökéletes, hiszen szabadon táncolunk, sokszor olyan partnerekkel, akikkel nem szoktunk gyakorolni, akikkel esetleg még soha nem is táncoltunk azelőtt. Biztos, hogy több apró “hiba” be fog csúszni egy táncba.

Mi számít hibának west coast swingben?

West coast swingben általában szabadon táncolunk, nem pedig előre megírt koreográfiákat járunk. A szabad táncot a több csatornán zajló kommunikáció teszi lehetővé.

Ahogy egy beszélgetésben is gyakran történnek félreértések, ugyanúgy a táncban is lesznek. Gondolj csak bele, hogy hány éve kommunikálsz más emberekkel verbálisan, és ennek ellenére mégis néha félreértesz másokat vagy félreértenek téged.

Ezeket a félreértéseket sem hívjuk hibának. Csak egy félreértés, ami felett gyorsan elsiklunk. Nem kérünk bocsánatot és nem érezzük rosszul magunkat, hanem folytatjuk a beszélgetést, mintha mi se történt volna.

Gondolj a táncban félrement kommunikációra is úgy, mint egy szóbeli félreértésre. Amikor megtörténik, csak menj tovább, ne is vedd észre!

A hibák életed végéig kísérni fognak. De remélem, hogy nem kísérteni!

A “hibák”, azaz félreértések ott lesznek életed végéig a táncodban! Pont. Remélem nem keserítettelek ezzel végleg el! Mindig lesznek félreértések itt-ott, néha kevesebb, néha több.

Akkor fogod tudni elkezdeni élvezni a bulikat és a west coast swinget, ha elfogadod azt egy tökéletlen táncként. Az extrahaladó táncosok is folyton “hibáznak”, csak többnyire nem zavartatják magukat emiatt. Azért nem veszed észre, mert ők maguk sem akarják észre venni.

Persze a rutin sem hátrány, de ha jól állsz hozzá és nem ragadsz le, amikor valami váratlan történik, akkor az jönni fog magától idővel. Járj sokat bulizni!

Amikor legközelebb elmész bulizni, ne a hibátlan west coast swing legyen a célod! Ha történik valami váratlan, akkor csak menj tovább! Menj tovább a lendülettel! Vidd tovább a mozgást, folytasd a táncot! 2-4 ütés múlva úgyis megtaláljátok egymást és minden mehet tovább, mintha mi se történt volna.

 

Oszd meg ezt a cikket