Intercontinental hotel, háttérben a Budai várral. A west coast swing fővárosa.

Budafest 2017 – döntő nélkül is tökéletes volt

A nemzetközi rendezvények után sokan áradoznak facebookon a szervezők precízségéről, a hatalmas bulikról, a kíváló zenékről és így tovább. A legnagyobb dícséretek azonban mindig valamilyen verseny dobogósaitól érkeznek. Nem véletlenül, hiszen a dobogó varázslatos ereje rögtön megszépíti az elmúlt napok eseményeit, még ha nem is voltak azok olyan nagyszerűek. Persze nem csak ez kell egy jó hétvégéhez. Sőt, kell egyáltalán dobogóra állni, hogy fantasztikus hétvégéd legyen?

Egyszer egy barátom azt mondta: a tökéletes West Coast Swing hétvégéhez három dolog kell: szex, óriási bulik és egy serleg.

Biztos vagyok benne, hogy bárkinek feljavítaná a hétvégéjét az előző három dolog, de mi az, ami elengedhetetlen egy nagyszerű, illetve a tökéletes rendezvényhez? Mitől volt olyan nagyszerű ez a Budafest? Sok minden eszembe jut, de az első az, hogy nem volt hajó! 🙂

Minden év január elején kerül megszervezésre Budafest, Európa egyik legnagyobb West Coast Swing rendezvénye, ahol közel 1000 táncos vesz részt, több mint 30 országból.

A Budafest hajó története:

Még valamelyik korai Budafesten elkezdett felcsúszni a lerakott parketta a bálteremben és a szervezők, Ádám, Rita és Gábor kénytelenek voltak előrukkolni valami megoldással, hogy ne hiúsuljon meg a rendezvény. Így kibérelték az Európa nevű hajót, amin rendeztek már korábban más nagyszabású táncos bulikat. A hajó elindult 11 órakor az egy órás kis körútra, de a buli nem állt meg. Az éjféli kikötéstől pedig pirkadatig folytatódott a tánc. A hajó annyira tetszett a külföldieknek, hogy csaknem követelték azt az elkövetkező Budafestekre.

Sok boldog ember west coast swinget táncol a Budafest buli hajón

De akkor miért is csaptam ököllel a levegőbe örömmámorban úszva, amikor kiderült, hogy befagyott a Duna és nem lesz hajókázás? Mert maradt a buli az ötcsillagos Intercontinental Hotelben. Igaz, volt buli a hajón is hajnali egyig, de a városnéző körút elmaradt a jég miatt és az éjszaka a szállodában folytatódott.

Jó! Hangulatos a hajó és különleges, de…

A tökéletes helyszín: A Hotel

Az öltözőknek használt kényelmes, elegáns és jól fűtött konferencia termek a Várhegyre néznek. Amikor a tánctérről visszavonulsz az “öltözőbe”, hogy megpihenj pár szám erejéig, az éjszakai fényekben úszó Budavári Palota és Lánchíd tárul eléd.

A hotel folyosóin és a bálterem előterében a padlószőnyeg tökéletesen kényelmes egy jó beszélgetéshez távol a hangfalaktól és a hangos zenétől. Vasárnap estéről hétfő hajnalra kisebb fesztivállá alakul az előtér. Érdekes jelenség, ahogy a táncosok csoportokban üldögélve beszélgetnek a földön egy ötcsillagos hotelban az elegáns személyzet mellett.

A parketta tökéletes. Nem csúszik túlságosan, de nem is tapad. A szervezők olyan tökélyre fejlesztették a rögzítését az évek alatt, hogy öt nap folyamatos tánc után se volt egy rés sem a parkettacsíkok között. A legjobb parkett, amin valaha táncoltam. Párának esélye nincs lecsapódnia még a legnagyobb tömegben sem a kíváló légkondícionálás mellett.

Az mc felkészíti a táncos nézőket a nagy west coast swing pro showra Budafesten

És a tánctér mérete? 800 négyzetméterre tippelném. De lehet, hogy nagyobb is. A széleken kézfertőtlenítők és ivókutak vannak elhelyezve, melyeket folyamatosan újratölt a szálloda személyzete.

Hajótól függetlenül meg kell még említeni, hogy a táncosok színvonala őrületes volt. Nem csak hogy volt All-star szinten verseny, de annyian voltak, hogy selejtezőkre is szükség volt! Ennél több Advanced és még ennél is több Intermediate táncos vett részt a rendezvényen. Így a tánctér minden négyzemétere egész éjszaka izzott.

Kupát nem sikerült szereznem, sőt, ezúttal még a döntőről is lemaradtam. A kétnapos focus workshopot is egynaposra kellett csökkentenem, mert késett egy napot az egyik tanár gépe és nem tudtam volna részt venni az órákon. Mindezek ellenére a kedvenc rendezvényem lett az utóbbi hat évből, mert a sok-sok korábban említett apróság és odafigyelés elfeledteti a negatívumokat.

Budafest 2018. Ott leszünk!

Neked mitől lesz tökéletes egy West Coast Swing hétvége?

Oszd meg ezt a cikket