West coast swing illemtan a Freeswing órákon, workshopokon és egyéb wcs rendezvényeken

West coast swing illemtan 1. rész

Lassan a hét minden napján táncot tanítok és ebből öt napon csoportos West Coast Swing órákat tartok. Legalább pár hetente személyesen tapasztalok, illetve kapok visszajelzést főként kisebb, ritkán nagyobb “kellemetlenségekről”.

Ahogy nő a magyar West Coast Swing közösség, úgy válnak egyre fontosabbá az íratlan szabályok, melyeket maga a közösség alkot meg a biztonságos, jó hangulat megőrzése érdekében. Sok ilyen szabályra oda se kell figyelnünk, mert már gyerekkorunkban megtanultuk, viszont vannak olyanok is, melyeket csak úgy értünk meg, ha látjuk a nagy képet.

Ez a bejegyzés az első része a sorozatnak, ami az órákkal és workshopokkal kapcsolatos viselkedéssel foglalkozik. A második és harmadik részben lesz szó higiéniáról, felkérésről, öltözködésről és még sok másról.

Az illem a társadalmi érintkezés, a másokkal való viselkedés összessége, a jómodor, az udvariasság és a mások iránti tisztelet megnyilvánulása. Az illem változhat országok, kultúrák, vallások és történelmi korszakok szerint, de mindenhol érvényes, hogy az emberek közötti kapcsolatokat, a társadalmi érintkezést szabályozza.

Forrás: http://viselkedeskultura.blogspot.hu/2012/07/illem-etikett-protokoll.html

Csoporttársak javítgatása órán

Ez talán egy kevésbé érintett téma hasonló cikkekben, pedig rendkívül fontos megérteni, hogy mi is történik, amikor csoportos órán javítgatni kezded a párodat! Lehet, hogy fontosabb kis csoportokban (7-10 pár), mint nagy csoportokban, de igazából az önjelölt “tanársegédek” arányától függ, hogy mennyire befolyásol egy órát a jelenlétük.

Ezek a “segítők” az esetek többségében jóindulattal teszik, amit tesznek. jóindulat alatt arra gondolok, hogy azért javítanak, mert úgy látják, tudnának segíteni, és őszintén hiszik, hogy jobban fogod csinálni és jobban fogod magad érezni, ha megfogadod a tanácsukat!

Vannak, akik jobban értik a mozgásokat, mint mások és jó visszajelzést tudnak adni, és vannak, akik csak azt gondolják, hogy már értik, így mindenféle haszontalan visszajelzést osztogatnak. De nem az a lényeg, hogy jó tanácsokat adsz-e a csoporttársaidnak vagy rosszakat, hanem az, hogy adsz-e, és milyen gyakran adsz.

Miért járnak emberek táncórára? Hogy megtanuljanak táncolni!? Ha más válasz nem jut eszedbe akkor segítek:

…hogy társaságban legyenek.
…hogy találkozzanak a barátaikkal.
…hogy eltöltsenek közösen egy órát a párjukkal.
…hogy kikapcsolódjanak a mindennapok pörgéséből vagy éppen a szürkeségbe egy kis színt vigyenek.
…hogy szórakozzanak.
…hogy megtanuljanak nagyon jól táncolni (versenyzés, fellépés, technika tökéletesítése stb).

Tehát nem feltétlenül kíváncsi mindenki arra, hogyan lehet tökélyre fejleszteni egy mozdulatot.

A tanár feladata nem az, hogy miközben leadja az anyagot, kijavítsa az összes hibádat. A tanár odafigyel, hogy a legfontosabb hibákat javítsa ki és éppen annyit, amennyit egy csoport vagy táncos ki tud javítani, illetve be tud fogadni. Tehát az is fontos, hogy mit, kinek, hogyan, mikor és hányszor mondunk. Az lehet, hogy a tanár se adagolja mindig megfelelő mennyiségben a kritikát, visszajelzést és dicséretet, de az biztos, hogy jobb eséllyel teheti azt, mint az óra egyik résztvevője.

Egy csoportos óra a világ legjobb tanáraival

Képzelj el egy csoportos órát, ahol a csoport összes tagja fel van vértezve a világ legjobb West Coast Swing tanárainak tudásával és mindegyikük segíteni akar. Tökéletesen tudják, hogy mit kell változtatnod és azt is, hogyan kell a tudást átadniuk. Az első párod kijavít valamit, majd jön a párcsere. A második párod kijavít valami mást, jön a párcsere. A harmadik párod kijavítja ugyanazt, amit az első javított. Rájössz, hogy még mindig rosszul csinálod, ami nem csoda, hiszen kevés dolgot lehet két párcsere alatt kijavítani. De jön a következő, a rákövetkező és az azt követő partner a tökéletes tanácsokkal, és egyre kevésbé érzed úgy, hogy bármit is jól csinálsz.

Persze sok mindentől függ, hogy ki mennyi kritikát és visszajelzést tud elfogadni, de az biztos, hogy a túl sok senkinek nem segít. Ez egy szélsőséges példa, de remélem rávilágít arra, hogy az órán résztvevőknek nem lehet akkora rálátása az órára, mint a tanárnak. És természetesen nem sztár tanárok vesznek részt a középhaladó-haladó-klub órákon.

Órán fordíts több figyelmet magadra és fejlődj! Buliban fordíts több figyelmet a  párodra és szórakozzatok jól!

Adhatsz visszajelzést, ha kérnek…

Adhatsz visszajelzést, ha kérnek, ha jól ismered az illetőt, ha rendszeresen gyakorolsz vele és pontosan tudod min dolgozik, de egyébként azt tanácsolom, inkább figyelj magadra órán és bízd a tanárra a tanítást! Te is többet fogsz profitálni az órából így.

Mindenképpen adj visszajelzést órán és buliban is, ha…

… fáj vagy sérülésveszélyes az, amit a partnered csinál.

… a partnered erős diszkomfortot okoz (pl. olyan helyen ér hozzád, ahol nem kéne).

Beszélgetés, nevetgélés az órán

Nincs jobb, mint egy felszabadult, jókedvű csoportban tanulni a táncot! Néha meg kell beszélni a partnereddel, hogy mit kéne máshogy csinálni egy figurában, vezetésben vagy követésben. És olyan is van, hogy nem várhat egy vicc…sokszor van ilyen…

Ami fontos, hogy mikor beszélsz. Pontosabban az, hogy mikor ne beszélj! Amikor a tanár magyaráz vagy valaki kérdez, az a legrosszabb idő, hogy megvitass bármilyen témát a pároddal, hiszen így zavarod őt is, a tanárt is, és a többi táncost is, aki szeretne figyelni. A legjobb idő a beszélgetésre, amikor szól a zene.

Nem érdemes szaporítani a szót! Mindannyian szeretjük a nevetést, a jó hangulatot, de tiszteljük meg figyelmünkkel azt, aki beszél, és ne zavarjunk másokat a tanulásban!

Regisztráció workshopokra

Talán furcsán hangzik, de mindenképpen itt a helye ennek a témának is. Itt azokról a workshopokról beszélek, ahol a leader-follower (fiú-lány) arány szabályozott.

A lányok mindig előbb jelentkeznek West Coast Swing eseményekre, mint a fiúk. Hogy ez azért alakult ki, mert a lányok meg tudják tervezni az életüket hetekre előre, vagy azért, mert kénytelenek, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy több lány van a West Coast Swing közösségben, mint fiú, és hogy hamarabb is jelentkeznek workshopokra. Ezért a legutóbbi Le viza de Swing workshop előtt két dolgot kértem:

Lányok! Ha esetleg mégsem tudtok jönni, akkor feltétlenül jelezzétek, hogy más, várólistás lányok bekerülhessenek!

Fiúk! Ha sikerül eldönteni 1-2 nappal az esemény előtt (még jobb, ha korábban), hogy jöttök, akkor jelentkezzetek minél hamarabb, hogy ne maradjanak le a várólistás lányok!

Ennek a kérésnek mind eleget tettetek és fantasztikus hatása volt. Még aznap kaptam 4-5 jelentkezést és értesítést változásokról, így fel tudtam hívni a várólistásokat és senki nem maradt le a workshopról, aki még ráért.

Kérlek, legyetek jó csapatjátékosok és segítsétek egymást a jövőben is azzal, hogy időben jelzitek részvételi szándékotokat! Ne maradjon lány várólistán, miközben esetleg több a fiú egy workshopon!

Csatlakozás új órához

Ha szeretnél csatlakozni egy új táncsulihoz, új tanárnak az óráihoz vagy csak egy másik órához, akkor beszélj a tanárral, mielőtt váratlanul felbukkansz. Ez kifejezetten fontos kiscsoportos óráknál. A tanár segít neked belőni a megfelelő szintű órát, és így a fiú-lány arányt is könnyebb egyensúlyban tartani.

Párcsere

Általában az életben is egy párt alkotó emberek szokták kérni, hogy kimaradhassanak a párcseréből. Habár nem támogatom, de abszolút megértem és tiszteletben tartom ezt a kérést. Korábban már említettem, hogy vannak, akiknek egy közös program a táncóra. Ha párt kéne cserélniük, akkor nem tölthetnének annyi időt együtt, mint szeretnének. Aztán van olyan is, akinek a sok nyílt tartás ellenére túl intim ez a műfaj ahhoz, hogy egy idegennel táncolja.

Ha hasonló indok miatt hagynátok ki a párcserét, az teljesen érthető és egy pillanatig sem kell rosszul éreznetek magatokat emiatt. Viszont fontos tudnotok, hogy párcsere nélkül nem fogtok tudni megtanulni jól táncolni másokkal. Megtanuljátok egymás hibáit kompenzálni, egymás hiányosságait kiegészíteni, ami még ha romantikusan is hangzik, a tánctanulásban nem fog segíteni. Buliban nem fogtok tudni mindenkivel jót táncolni, hiszen ahány ember, annyi fajta táncos és stílus. És nehezebb a közösségbe is beilleszkedni, ha sose táncoltok a csoport többi tagjával!

A végszó viszont legyen az, hogy teljesen rendben van, ha mindezek ellenére mégsem cseréltek párt! Csak álljatok a sor vagy terem valamelyik végére, hogy ne kelljen mindig magyarázkodni, hogy ti kimaradtok a párcseréből.

Tánctanárként és tanulóként ezeket érzem a legfontosabb íratlan szabályoknak órákkal és workshopokkal kapcsolatban.

Ha úgy érzed, valami kimaradt és itt a helye, akkor üzenj bátran emailben, facebookon vagy személyesen! Szívesen kiegészítem!

Oszd meg ezt a cikket